Kultaa Suomen tarjoilijoille PM-kilpailuista

Perho Liiketalousopiston Töölön kampuksella järjestetyissä nuorten tarjoilijoiden ja kokkien pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa voitti kultaa Savon ammatti- ja aikuisopiston tarjoilijapari Jaana Juutilainen ja Janna Miettinen. Perholaiset onnittelevat voittajia!

Kilpailun tavoitteena on tuoda esiin pohjoismaista osaamista ja ammattitaitoa sekä nostaa ravintola-alan arvostusta. Kilpailijat ovat tulevia alan huippuammattilaisia. Pohjoismaisiin oppilaskilpailuihin osallistuu kaksihenkiset kokki- ja tarjoilijajoukkueet viidestä Pohjoismaasta kansallisten mestaruuskilpailujen kautta. Kilpailun yläikäraja on 23 vuotta.

Moni pohjoismaisiin oppilaskilpailuihin osallistunut on jatkanut kilpailu-uraansa ja menestynyt myöhemmissä kansainvälisissä kisoissa.

Viime vuoden PM-kisoissa menestynyt, Perhon kasvatti, kokki Johan Kurkela valmistautuu parhaillaan World Skills -kisoihin Euroskills-voitto taskussaan.

Teemana Suomi 100-vuotta

Illan teemana oli Suomen satavuotisjuhla. Kaksipäiväisen kisan aikana tarjoilijakilpailijat osoittivat osaamisensa eri kattaustehtävissä, tunnistivat viinejä ja yhdistivät niitä menuihin, valmistivat kansainvälisiä juomasekoituksia sekä näyttivät taitonsa transeeraus- ja liekitystehtävissä. Kilpailu huipentui lauantaina kokkikilpailijoiden suunnittelemaan ja valmistamaan ateriaan, johon tarjoilijat valitsivat sopivat viinit ja jonka he tarjoilivat asiakkaille.

Kokkien perjantain tehtävä koostui fingerfoodien, lämpimän kasvisannoksen sekä liemen valmistamisesta. Osa raaka-aineista ja valmistusmenetelmistä kerrottiin etukäteen, mutta lauantain neljän ruokalajin aterian raaka-aineet tulivat kilpailijoille yllätyksenä. Kaikki kilpailijat osallistuivat teoriakokeeseen, joka sisälsi matemaattisen osion sekä raaka-aineiden ja esineiden tunnistusta. Kokkien sarjassa Suomea edusti Toni Haimakainen ja Roope Minkkinen Jyväskylän ammattiopistosta valmentajanaan Antti Porna.

Oppilaskilpailujen järjestämisestä vastaavat hotelli- ja ravintola-alan pohjoismaiset työnantajajärjestöt. Tänä vuonna vastuullisena järjestäjänä toimi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, ja kilpailutilat tarjosi Perho Liiketalousopiston Töölön kampus.

Lisätietoa:

Hannu Hakala, asiantuntija
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
050 606 73