EuroSkills-kultamitalisti WorldSkills-kilpailuihin

Nuorten ammattitaidon EM-kultaa EuroSkills-kilpailun kokkisarjassa 2016 voittanut Johan Kurkela jatkaa ammattitaidon MM-kilpailuun. Ensimmäistä kertaa EM-mitalin Suomeen tuonut Johan Kurkela on entisen Ravintolakoulu Perhon (nyk. Perho Liiketalousopisto) kasvatti, ja 19-vuotias EuroSkills-kilpailujen aikana 30.11.–4.12.2016 Göteborgissa.

Kokki on EuroSkills-kilpailun suosituin laji

EuroSkills-kilpailujen suosituimmassa kokkilajissa oli osallistujia 26 maasta. Tuomarit maistelivat ja arvioivat kokkien valmistamia ruokalajeja. Ruoan maun lisäksi arvioitiin keittiötyöskentelyä ja esille laittoa. EuroSkills voitto oli Johanin osalta selkeä ja pisteitä kertyi 599. Toiselle sijalle päässyt Itävallan edustaja sai 541 pistettä ja Englanti päätyi kolmannelle sijalle pisteillä 530. Naapurimaamme Ruotsi jäi neljänneksi 529 pisteellään.

Valmentautumista kilpailusta kilpailuun

Johan Kurkela pääsi valmennustiimiin ensimmäisen lukuvuoden aikana 2013. Kiinnostus kilpailutoimintaan nosti Johanin avustajaksi Suomen Bocuse D’Or edustajan Matti Jämsenin ja Antti Lukkarin kilpailutreeneihin kahdeksaksi kuukaudeksi.

Ensimmäisistä kisoista parinsa Minni Mannisen kanssa Johan toi SM-kultaa ja edustuspaikan PM-kilpailuihin 2016 Islantiin, josta tuliaisina Suomeen hopeasija. Kansainvälisestä kokkien kutsuvieraskilpailuista Intiasta pakattiin matkalaukkuun pronssipysti. Intiassa kilpaili osallistujia 51 maasta. EuroSkillseistä kainaloon napsahti EM-kultamitali, ja  valinta WorldSkills nuorten ammattitaitomaajoukkueeseen – valmentautuminen jatkuu.

WorldSkills on suuri ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa 1000 nuorta kilpailee 50 eri lajissa. Suomen ammattitaitomaajoukkueen kisanäyttämönä on Abu Dhabi lokakuussa 2017. Perho Liiketalousopisto on yksi Suomen joukkueen 23:sta koulutuksenjärjestäjästä.

Valmennettavan ohjausta oikeaan suuntaan

Valmentajan tehtävä on ohjata valmennettavaa oikeaan suuntaan, huolehtia käytännön järjestelyistä, treenimatkoista, raaka-aineista ja välineistä. Valmentaja tuo harjoitteluun kilpailun säännöt, arvioinnin kohteet ja kriteerit sekä arvioi muun muassa työskentelyn oikeellisuutta ja organisointia. Johania on valmentanut Ravintola Perhon vuoromestari Antti Porna.

Johan on harjoitellut kärsivällisesti 1-2 kertaa viikossa. Hänen osaamisensa on niin huipputasolla, että uuden opettaminen on aiheuttanut minulle pohdintaa jo pitkään, toteaa Antti Porna.

Työyhteisö tsemppaa

Melkein kaksi vuotta Ravintola Olossa työskennellyt Johan on saanut työyhteisöltään vahvaa tukea kilpailuihin osallistumiseen ja harjoitteluun. Valmentaja Antin lisäksi useat Johanin työkaverit Olosta ovat olleet mukana arvioimassa ja antamassa palautetta useissa harjoituksissa.

Lisätiedot

Antti Porna, vuoromestari
Ravintola Perho
antti.porna (at) perho.fi

Marja Hemmi, koulutusalajohtaja
marja.hemmi (at) perho.fi