Ammatillinen koulutus

Tule siksi, mikä haluat olla. #perholainen

Suomessa voi opiskella yli 160 eri ammatilliseen tutkintoon ja satoihin eri ammatteihin. Ammatillisista oppilaitoksista valmistuu vuosittain noin 80 000 ammatillista osaajaa. Työelämäyhteistyö sekä työssä ja työpaikoilla tapahtuva oppiminen ovat avainasemassa osaamisen kehittymistä edistävinä tekijöinä.

Ammatillisen koulutus valmistaa ammatilliseen osaamiseen kehittämällä monipuolisesti ei yksin työssä vaan muuallakin elämässä tarvittavia tietoja, taitoja ja sosiaalisia valmiuksia.

Ammatillinen perustutkinto on myös väylä korkeakouluopintoihin, sillä perustutkintopohjalta voi hakea ammatti- ja tiedekorkeakouluihin kuten lukiopohjaltakin. Perustutkinnossa voi myös yhdistää ammatilliset opinnot ja lukion eli valmistua ammattiin sekä ylioppilaaksi suorittamalla kaksoistutkinnon.

Hyvällä ammatillisella perustutkintotodistuksella voi nyt myös päästä suoraan sisään ammattikorkeakouluun ilman pääsykoetta.

Miksi myös lukiosta kannattaa hakea ammatilliseen perustutkintoon?

  • Lukio-opinnoista hyväksiluetaan noin vuosi perustutkinto-opinnoista. Opintojen kestoksi jää näin vain 1–2 vuotta.
  • Pääset nopeasti työelämään – jo opintojen aikana.
  • Tutustut alaan: onko se minulle oikea – haluanko jatkaa samalle alalle korkea-asteen opintoihin?
  • Voit hakea perustutkinto-opintoihin opintotukea. Saamasi opintotuki ei vaikuta mahdollisten jatko-opintojesi opintotukikuukausien määrään korkea-asteella.
  • Perustutkinnon suorittaminen ei vaikuta ensikertalaisuuteen korkeakouluhaussa.
  • Voit hakea tradenomi-*/restonomikoulutukseen myös pelkällä ammatillisella perustutkinnolla
  • Merkonomin opintoihin voit sisällyttää Haaga-Helian tarjoamia väyläopintoja 15 osp ja edistää näin amk-opintoja jo samaan aikaan perustutkinto-opintojen kanssa.**
  • Väyläopinnoissa voit suorittaa kokkiopintojen aikana Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ensimmäisen lukuvuoden restonomiopintoja 55 osp ja hakeutua jatkamaan amk-opintoja suoraan toiselle vuosikurssille.
  • Ravintola- ja catering -alan perustutkinnon voi suorittaa myös englanninkielisinä Restaurant Cook -päivä- tai oppisopimusopintoina.
  • Urhea-linjalla mahdollisuus yhdistää muun muassa liiketoiminnan lukiopohjaiset ammatilliset opinnot ja huippu-urheilu.***

* ** *** Ylioppilaspohjaiseen liiketoiminnan perustutkintoon ja ylioppilaspohjaiselle Urhea-linjalle voi hakea vain  jatkuvassa haussa.

Kuvituskuva: Perho Liiketalousopiston yhteishakumainontaa metroasemilla

Tervetuloa perholaiseksi! Hae meille kevään yhteishaussa tai jatkuvassa haussa milloin vain.

Perho Liiketalousopisto on monipuolinen ja hyvin työllistävien alojen ammatillinen oppilaitos

Perho Liiketalousopistossa voit suorittaa ravintola- ja catering-alan, matkailualan ja liiketoiminnan ammatillisen perustutkinnon – ja löytää unelmiesi työpaikan jo opintojen aikana.

Tutkintojen sisällä on mahdollista tehdä yksilöllisiä valintoja muun muassa valinnaisista tutkinnon osista. Voit ottaa osaksi tutkintoasi myös osan muista perustutkinnoistamme ja/tai yhdistää opintoihin huippu-urheilun.

Jos et halua suorittaa koko tutkintoa, voit suorittaa vain erillisiä tutkinnon osia ja saada niistä todistuksen.

Myös meillä perustutkintoon voi yhdistää lukio-opintoja. Ravintola- ja catering-alan kokin kaksoistutkinnossa voit suorittaa myös lukion koko oppimäärän.


Työelämässä oppiminen on kiinteä osa ammattiin opiskelua

Voit suorittaa perustutkinnon kokonaan tai osin työelämässä oppien koulutus- tai oppisopimuksella. Voit myös opiskella monimuotoisesti, jolloin opintoihisi sisältyy opiskelua verkossa ja työelämässä oppimista sekä osaamisestasi riippuen jonkin verran lähiopetusta – esimerkiksi IT-taitoja.

Opintojen muoto määritellään henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS).


Hyödyntämällä aiemmin hankkimasi osaamisen nopeutat valmistumistasi

Opintojen alussa sinulle suunnitellaan omia tarpeitasi vastaava opinto- ja tutkintopolku laatimalla henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), johon voi sisältyä myös henkilökohtaista ohjausta ja tukea.

Mahdollinen aiemmin hankkimasi osaaminen tunnustetaan osaksi tutkintosuoritusta, jolloin opintoaika lyhenee. Oma aiemmin kerryttämäsi osaaminen siis ratkaisee, miten paljon sinun tarvitsee hankkia uutta osaamista tutkintoosi, jotta se vastaa tutkinnolle asetettuja yleisiä vaatimuksia.

Osaamista kartutetaan aiempaa enemmän yksittäisillä tutkinnon osilla. Tutkinnon osat valikoituvat niin, että opit niitä suorittaessasi asioita, joista sinulla ei ole aiempaa osaamista. Opiskelu tapahtuu työelämässä, Perho Liiketalousopistossa ja verkkokampuksellame, iPerhossa.

Varsinainen tutkinnon suorittaminen tapahtuu osoittamalla ammattitaitoa käytännön näytöillä. Näytöt ovat ikäänkuin lopputenttejä, jotka suoritat luokassa istumisen sijaan työtehtävissä työpaikalla.

Hakeminen ammatilliseen koulutukseen