Kumppanuusmaatalous

Satokautena paikalliselta viljelijältä juureksia, kasviksia ja omenoita

Kumppanuusmaatalous >> Paikallisia ruoka-osuuskunnan jäseniä sitoutuu ostamaan paikalliselta viljelijältä sadon ja jakamaan riskin. Sovittu summa seuraavan satokauden osuudesta maksetaan etukäteen jo keväällä. Satokautena ruokaosuuskunta toimittaa ruokapiirin jäsenille kasviksia viikoittain.

Ostamme Kaupunkilaisten omalta pellolta sato-osuuksia

Perho Liiketalousopisto ostaa keväisin 15 sato-osuutta Kaupunkilaisten omalta pellolta, jonka pelto sijaitsee Vantaan Korsossa. Kaupunkilaisten omalla pellolla on viljelypinta-alaa kolme hehtaaria puutarhoineen ja kasvihuoneineen. Biodynaaminen viljely takaa, että kaikki tuotteet ovat luomua. Pellolla kasvatetaan muun muassa perunoita, sipulia, härkäpapuja, salaattia sekä useita juureksia. Kaksi palkattua maanviljelijää suunnittelevat sekä huolehtivat pellon toiminnnasta jäseniensä kanssa.

Peltotöissä opiskelijoita ja henkilöstöä

Peltotöissä opiskelijoita ja henkilöstöä

Perho Liiketalousopiston opiskelijoilla ja henkilöstöllä sekä viljelytoiminnasta kiinnostuneilla kaupunkilaisillakin on mahdollisuus osallistua peltotöihin, kitkentään, viljelyyn ja sadonkorjuuseen sekä tutustua maanviljelyyn. Töölön kampuksen opetuskeittiöissä ja Ravintola Perhon keittiöissä kauden raaka-aineista valmistetaan maukkaita ruokia asiakkaille, opiskelijoille ja henkilöstölle.

Kumppanuusmaatalousyhteistyön aloitti Ravintola Perho Herttoniemen ruoka-osuuskunnan kanssa parantaakseen tuoreiden, lähellä tuotettujen vihannesten ja kasvisten saantia vuonna 2013.

Lisätietoa kumppanuusmaatalous- ja osuuskuntatoiminnasta >>

Kestävä kehitys ja turvallisuus Perho Liiketalousopistossa >>

Omenasatoa omista puista

Perho Liiketalousopisto ostaa ennakkoon seuraavan satokauden omenoita Råbäck Gård-kumppanuusomenatarhasta. Omenapuut ovat meille nimikoituja ja numeroituja. Minun omenapuuni -osuudet tuottavat omenalajikkeita Geneva Early, Nanna, Rubinola ja Amorosa. Omenatarhaa viljelee ja hoitaa Råbäck Gårdin maanviljelijä. Noudamme tarhalta omenat laatikoissa tai keräämme ne suoraan omenapuistamme sadon kypsyttyä elokuussa ja lokakuussa.  Yksi omenaosuus sisältää kahdeksan omenapuun sadon, joka on 15 kg. Syksyllä 2014 Ravintola Perho osti omenaosuuksia kuusi.

Geneva Early: Omenoita omenatarhan omastasta puusta.

Geneva Early

Pohjois-Amerikasta peräisin oleva uutuuslajike Suomessa. Omenakauden ensimmäinen lajike. Hedelmä on pienehkö, muodoltaan kartiomainen ja harjuinen. Maku raikkaan happoinen. Hedelmän pohjaväri on harmaan valkoinen, peiteväri violetin punainen, joka saattaa peittää lähes koko hedelmän.

Alkuperä: Quinte x Julyred risteytys 1964 Geneva, New York. Lopullinen lajike valittiin 173 taimen risteytyspopulaatiosta vuonna 1973.

Nanna

Aikainen ja herkänpuoleinen erikoislajike. Erittäin hyvänmakuinen omena, ihanan mielyttävällä täyteläisellä makeudella. Pohjaväri on keltainen ja auringonpaistattama omenanpuoli on värjäytynyt punaiseksi.

Alkuperä: Katja x Buckley Giant, 1984 Norjan maatalouskorkeakoulu, Norja.

Sato: Elokuu

Rubinola

Hedelmissä on punainen peiteväri auringon puoleisissa osissa, pohjaväri on vaaleankeltainen. Malto on rapea ja mehukas. Maku on aromikas, happoisuutta sopivasti. Kuoreen muodostuu luonnollinen vahapinta. Rubinola sisältää erityisen paljon C-vitamiinia. Lajike on alkuperältään tsekkiläinen.

Alkuperä: Prima x Rubin, Strizovice, Prag, Tjeckien.

Sato: Lokakuu

Amorosa

Omenat ovat keskikokoisia, muodoltaan pyöreästä litteänpyöreään. Pohjaväri on vaalean kellertävä, sitä peittää ruskean punertava peiteväri. Malto on kellertävää, hienorakeista ja mehukasta, pirteän aromikas maku. Amorosa on Aroma lajikkeen punainen muunnos, jolla on samat ominaisuudet kuin Aromalla.

Alkuperä: Ingrid Marie x Filippa, Alnarp 1947, Ruotsi. Amorosa on yksi Aromalajikkeen punaisista muunnoksista muita ovat esim Ylvisåker ym.

Sato: Lokakuu

Lisätiedot

Jarmo Åke
koulutusteknologian kehittämispäällikkö
040 1478 552
jarmo.ake (at) perho.fi