Päivä pellossa

 …eli sormet savessa

”Oletko tosissasi, mennäänkö me oikeasti pellolle”, ihmetteli PM15B, kun kuuli suunnitelmasta tehdä opintoretki Ravintolakoulu Perhon ja Herttoniemen Ruokaosuuskunnan pellolle sadonkorjuuseen.

Päivä pellossa
Opettaja Salminen ja Daucus carotat.

Eihän siihen voinut sanoa oikein muuta kuin että…

kyllä – vastuullinen myyjä tuntee tuotteensa.

Vastuullinen myyjä tietää ja ymmärtää, mistä tuotteet ovat peräisin, ja myöhemmin syksyllä tämän liiketalouden PM15B-ryhmän on määrä ottaa perholaisten pellon tuotteista tehdyt herkut myyntiin osana kaupan palvelu ja myynti -tutkinnon osaa.

Eli ei kun saappaat jalkaan, lippa vinoon ja menoksi.

Päivä pellossa
Pelto kutsuu.

Korso – here we come

Kuulaana lokakuisena aamuna löysimme itsemme matkaamasta kohti Korson Vallinojan viljelyksiä. Emme olleet perillä kuitenkaan ensimmäisinä. Harppoessamme pellonreunaan oli vastassa Helmen rehtori Juha Ojajärvi ja kottikärryllinen tämän jo keräämiä ja siistimiä purjoja.

Lähdimme nostelemaan siltä paikalta.

Päivä pellossa
Reksin (musta pipopää) kanssa porkkanaa ja punajuurta nostamassa.

Metatiedon äärellä

Juurimukuloita nostellessa ja ruoputellessa kuuntelimme samalla tarkkoina kuin porkkanat asiaa osuuskuntatoiminnasta, luomutuotannosta ja puutarhurin ammatista.

No, pakko kai kuitenkin myöntää, että siinä nimenomaisessa hetkessä meille taisi olla tärkeämpää möyhiä savista maata  ja löytää sen alla lymyävät punajuuret  – ja rouskutella alimittaiseksi jääneitä surpermakeita porkkanoita*.

Päivä pellossa
Upea päivä korjata satoa.
Päivä pellossa
Näin kuuluivat ohjeet punajuurennostolle: ”rapsuta multaa pois naatin vierestä, heiluta vartta ja irrota”.
Päivä pellossa
Huikeita, ujoja punajuuria! Päässä alkoi raksuttaa ideoita tuotekehitykseen…
Päivä pellossa
Tehokas päivä, vai mitä. Nyt irrotellaan juuret naateista. Pellolta tuotteet menevät suoraan ruokaosuuskunnan jäsenille: ravintoloihin, Ravintolakoulu Perhoon, kuluttajille.

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla opettajastakin

”Hmm… Kun kasvikset saavat ansaitsemansa kaupallisen menestyksen, myös hyvinvointimme paranee!”

Myös opet pääsivät mukaan korjaamaan satoa. Markkinoinnin opettaja Mika Salmiselta sujui hienosti porkkanoiden nosto, kun Mirjami Lehikoinen, niinikään markkinoinnin ope, lankesi hullaantuneena punajuurien edessä.

Peltovierailun aikana syntyi ajatuksia myös Malmille Longinojalle tulevan Perho Liiketalousopiston oman pellon hyödyntämisestä opetuskäyttöön.

Päivä pellossa
Ollako ope Mirjami Lehikoinen vaiko Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva?
Päivä pellossa
Hyvääkin parempi koulupäivä! Talikon varressa esiin nousi myös hyviä myyntiargumentteja sekä tietoa mm. luomutuotannosta.


Päivä pellossa – kaupan palvelu ja myynti sormet mullassa

Lisätietoja
Mirjami Lehikoinen, opettaja, markkinointi
040 714 4293
mirjami.lehikoinen (at) perho.fi

Juha Ojajärvi, rehtori
0400 939 269
juha.ojajarvi (at) perho.fi

***

FYI: Porkkanan kokoluokittelua koskevat säännökset
Koko määritellään naatittoman (listityn) porkkanan suurimman halkaisijan tai porkkanan painon mukaan.

Vähimmäiskoko on
• varhaisporkkanoilla ja pienijuurisilla lajikkeilla 10 millimetriä, kun koko määritellään halkaisijan mukaan, ja 8 grammaa, kun koko määritellään painon mukaan

• varastoporkkanoilla ja suurijuurisilla lajikkeilla 20 millimetriä, kun koko määritellään halkaisijan mukaan, ja 50 grammaa, kun koko määritellään painon mukaan.

Enimmäiskoko on
• varhaisporkkanoilla ja pienijuurisilla lajikkeilla 40 millimetriä, kun koko määritellään halkaisijan mukaan, ja 150 grammaa, kun koko määritellään painon mukaan

• ekstraluokan varastoporkkanoilla ja suurijuurisilla lajikkeilla 45 millimetriä, kun koko määritellään halkaisijan mukaan, ja 200 grammaa, kun koko määritellään painon mukaan.

Tasakokoisuuden varmistamiseksi saman pakkauksen tuotteiden kokoero saa olla enintään 20 millimetriä tai 150 grammaa ekstraluokassa ja 30 millimetriä tai 200 grammaa I luokassa.

Porkkanoiden kaupan pitämistä koskevat LAATUVAATIMUKSET FFV-10 | VERSIO 2010 • YHDISTYNEET KANSAKUNNAT | New York ja Geneve, 2010