Otzenhausen – GRÜSS DICH!

Perho Liiketalousopiston matkailualan >> ja liiketalouden >>  yhdistelmä-/kaksoistutkinto-opiskelijoita ryhmistä KT16LT ja KT16MT lähti opettajiensa Tiinan ja Topin kanssa jo perinteeksi muodostuneelle opintomatkalle Otzenhauseniin.

Reissussa aina sattuu ja tapahtuu – myös nyt. Lue alta opiskelijoiden laatima matkapäiväkirja. Sen tosin aloittaa ope Tiina, mutta sitten ääneen pääsevät opiskelijat.

– Terveisiä Otzenhausenista Saksasta! Minä ja Topi olemme täällä syksyllä aloittaneen 13 kaksoistutkinto-opiskelijan kanssa, ja mukana nuoria myös Saksasta, Italiasta ja Romaniasta. Opintomatkan teemana kestävä kehitys ja kuluttaminen.

Lauantai 25.2. by Katri & Elli: ALSO LOS

Tänään meillä jokaisella oli herätys varhain aamulla, sillä kentälle piti suunnata jo klo 6.15. Lähtöselvitykset ja Otzenhausen opintomatka lentokentälläturvatarkastukset sujuivat lähestulkoon ongelmitta. Tämän jälkeen meillä oli kentällä reilu tunti aikaa samoilla.

Lento oli ajoissa eli lähti suunnitellusti kello 7.40. Poistuimme Suomesta auringonnousun saattelemina. Lento sujui hyvin pienestä turbulenssista huolimatta. Saksan päässä kuljimme junametrovaunu-hommelilla terminaali kakkosesta ykköseen. Matkalaukut tulivat perille nopeasti ja naispuoliset pääsivät vessaan samalla kun miespuoliset jäivät vahtimaan laukkuja.

Sen jälkeen odottelimme Frankfurtin lentokentällä opiskelijoita muista maista ja tuhlasimme aikaa ja rahaa mm. syömiseen ja shoppailuun. Kun kaikki olivat kello 11.45 koolla meeting pointille, suuntasimme kuljettajan perässä kohti bussia.

Bussimatka tuntui ikuisuudelta, mutta loppujen lopuksi saavuimme määränpäähämme eli Otzenhauseniin. Saimme huoneet ja aikaa asettautua aloillemme.

Klo 16.45 tapasimme taas aulassa ja kahvittelimme hetken aikaa. Sitten kokoonnuimme yhdessä seminaarisaliin, missä ohjaajat esittäytyivät ja kertoivat säännöistä. Tämän jälkeen jokainen ohjaaja otti yhden ”maan” ja kierrätti heidät ympäri Akatemian rakennuksia. Kierroksen jälkeen saimme jokainen kirjoittaa erivärisille lapuille, mitä odotamme viikon opetuksesta sekä ohjaajaporukalta ja koko ryhmältä – ja myös, mitä emme halua tapahtuvan.

Tästä jatkoimme syömään, jossa osa maista jo jutteli keskenään. Ruuan jälkeen jatkoimme vielä iltaa tutustumalla muihin osanottajiin. Tutustumisleikkejä olivat mm. etsi oikea ryhmä johon kuulut (esim. sukkien värin perusteella), järjestäydy janaan tietyn asian perusteella (kuten kuinka isosta kaupungista tulet), muodosta ympyrä osanottajien ikien mukaan ilman puhumista. Lopussa vielä ympyrässä yritimme sanoa nimemme järjestyksessä mahdollisimman nopeasti ja suoriuduimme huikealla 14 sekunnin ajalla (ensimmäinen yritys 21 s, toinen yritys 19 s). Tämän jälkeen siirryimme kaikki huoneisiimme vapaa-ajan viettoon, tosin edellisyön aikainen herätys tuntui jo tässä vaiheessa.

Sunnuntai 26.2. by Emilia & Saara: OBSTSALAT

Otzenhausen opintomatka seminaarissaPäivämme alkoi herkullisella aamupalalla, josta siirryimme suorinta tietä päivän ensimmäiseen seminaariin. Puhuimme kulttuureista ja stereotypioista. Kävimme paljon läpi teoriaa, mutta välissä leikimme hedelmäsalaattia eri maiden kielillä. Siirryimme lounaalle, jossa meille tarjoiltiin makoisaa kanaa ja perunoita. Nam!

Tauolla otimme lyhyet päiväunet ja juttelimme ystävien kanssa. Toisessa seminaarissa näimme ohjaajien esityksen Albatrozeista, joka herätti paljon ajatuksia. Keskustelimme ja leikimme yhdessä. Saimme pussillisen tavaraa, jossa oli mm. ilmapalloja ja vanulappuja. Niistä meidän täytyi rakentaa suoja kananmunalle. Päivällisellä saimme antipastoa.

Illalla vietimme kansainvälistä iltaa, jossa näimme huikeita esityksiä sekä saimme maistiaisia eri kulttuureista. Myöhemmin kokoonnuimme kaikki maat yhdessä nuorten huoneeseen. Pelailimme ja kävimme hauskoja keskusteluja.

Maanantai 27.2. by Helmi & Siru: WORK & SHOP

Otzenhausen opintomatka illanviettoMaanantaiaamuna nousimme varhain aamupalalle klo 8. Aamupalan jälkeen siirryimme ensimmäiseen seminaariin, jonka aloitimme romanialaisten keksimällä leikillä. Tämän jälkeen seminaarissa aloitimme tekemään ryhmissä work shoppeja, jotka käsittelivät erilaisten tuotteiden valmistukseen liittyviä ongelmia.

Sen jälkeen menimme lounaalle ja sitten esitimme work shop esitykset. Tämän jälkeen lähdimme suomalaisten kanssa yhdessä ruokakauppaan.

Sitten chillasimme siihen asti että ohjelma jatkui keskustelulla ohjaaja Johanneksen kanssa päivän tapahtumista yms.

Päivän ohjelma päättyi ja alkoi vapaa-aika.  Lähdimme viettämään iltaa nuorisohuoneelle ja siellä pelailimme ja vietimme aikaa muiden maiden kanssa. Tämän jälkeen osa lähti huoneisiinsa valmistautumaan huomiseen päivään ja osa jäi juhlimaan myöhempään.

Tiistai 28.2. by Heli & Mereta: NACHHALTIGE ENTWIKCKLUNG

Otzenhausen opintomatka SaarbruckenTänään päivämme alkoi tavalliseen tapaan aamupalalla. Sen jälkeen meillä alkoi vierailevan luennoitsijan Jean-Philippen workshoppi kestävästä kehityksestä ja maailmanrauhasta. Luennolla pyrittiin miettimään erilaisia ratkaisuja siihen, että miten maailma saataisiin parempi paikka kaikille asua, ja miten ongelmien etenemistä saadaan hidastettua. Ennen kuin luento kunnolla saatiin aloitettua, laulettiin Helmille hyvää syntymäpäivää, sillä hänellä on syntymäpäivä 28.02. Helmille tarjoiltiin myös kuivakakku Otzenhausenin henkilöstön puolesta. Luennon loputtua alkoi muutaman tunnin bussimatka Saarbrückeniin.

Saavuttuamme Saarbrückeniin sää oli viileä ja puolipilvinen. Sovimme tapaamispaikaksi St. Johans Marktin. St. Johann Mark oli pieni toriaukio jota ympäröi kaupat ja sen keskellä oli patsas. Vähän aikaa saapumisemme jälkeen saimme hieman shoppailuaikaa. Suomalaiset menivät suorinta tietä Primarkiin. Muutama tunti siitä eteenpäin meidän oli palattava tapaamispisteelle, sillä seuraavaksi kohteena oli IHK, saksalainen yritys/järjestö joka tukee pienyritysten kestävää kehitystä ja eettisyyttä. Kävimme järjestön rakennuksessa luennolla, joka kesti noin tunnin. Sen jälkeen menimme takaisin tapaamispisteelle ja saimme vielä muutaman tunnin lisää shoppailuaikaa. Lähdimme takaisin Otzenhauseniin n. 17:30. Saavuttuamme takaisin oli luvassa vielä illallinen ja sen jälkeen vapaa-aikaa.

Keskiviikko 1.3. by Katri & Janika: SCHÖNES WETTER HEUTE…Otzenhausen opintomatka käsikorut

Tänään herätessämme olimme kaikki hyvin väsyneitä pitkän illan jälkeen. Suuntasimme aamupalalla, jossa tarjolla oli se tavallinen. Romanialaiset aloittivat päivän kertomalla meille heidän maansa perinteisestä keväisestä juhlasta, joka juhlistaa kevättä ja ystävyyttä. He antoivat meille lahjaksi punavalkoiset käsikorut, joita saa pitää läpi maaliskuun. Tämän jälkeen me suomalaiset ohjasimme aamun taukojumpan nimeltä Lännen nopein. Leikkimme oli samantapainen kuin romanialaisten maanantain taukojumppa.

Aloitimme päivän jakautumalla monikulttuurisiin ryhmiin. Meitä oli kuusi ryhmää, mutta vain kolme aihetta: ruoka, puhelimet ja vaatteet. Tehtävänämme oli luoda esitelmä yrityksestämme liittyen aiheeseen. Aikaa meillä oli rutkasti, ruhtinaalliset 3-4 tuntia. Kävimme myös ryhmätyöskentelyn ohessa syömässä ja jälkiruokana oli upeat jäätelöannokset kuuman vadelmahillon kera. Ryhmätyömme sujuivat hyvin: saimme olla luovia ja opimme paljon uutta kestävästä kehityksestä. Esitettyämme ryhmätyömme ohjaajat miettivät yhdessä kahvitaukomme aikana voittajan. Nelosryhmä sai voiton oppilaiden äänien perusteella ja ykkösryhmä voitti ohjaajien äänin.

Tänään sää ei ollut puolellamme ja lähes koko päivän siellä ripotteli vettä. Pääsimme silti käymään lähikaupassa lähes kastumatta.

Ryhmätöiden jälkeen jakauduimme uusiin ryhmiin puheliaisuuden perusteella. Tehtävänämme oli aloittaa perjantain ryhmätyön suunnittelu eli keskustella tulevaisuudesta ja vähän miettiä miten esitämme sen muille. Pidimme lähes joka päiväisen ”evaluation” keskustelun. Siitä sitten siirryimme illalliselle, jossa oli tarjolla mm. mozzarella-tikkuja, erilaisia perunoita ja kasvispihvejä. Tämän jälkeen meillä oli loppuilta vapaana, mutta kello kahdeksalta sai liittyä ohjaajien mukaan pelaamaan saksalaista keilausta. Loppuaikamme käytimme nuorisohuoneessa muiden maiden nuorten kanssa.

Torstai 2.3. by Ayan & Nemma: STRASBOURG

Otzenhausen opintomatka yhteiskuva parlamenttitalollaAloitimme päivän varhain: 6:30 aamupalalla, ja siitä suoraan bussilla kohti Strasbourgia. Olimme kymmeneltä perillä Euroopan parlamenttitalolla. Sisään mennessä oli tiukka turvatarkastus, tavaroiden läpivalaisu ja metallinpaljastimet. Päästessämme sisälle, alkoi pieni kierros talon sisällä. Puhuimme siitä ketkä edistävät kestävää kehitystä.

Parlamenttitalon jälkeen menimme Strasbourgin keskustaan, ja meillä oli noin neljä tuntia vapaa-aikaa syödä ja shoppailla. Kun vapaa-aika tuli päätökseen suuntasimme Euroopan neuvostoon, jossa saimme tutustumiskierroksen. Tutustumiskierroksen jälkeen saimme mukaan pieniä viemisiä Suomeen.

Pitkä päivä oli pulkassa ja suuntasimme bussille, joka vei meidät takaisin Otzenhauseniin. Torstai oli pitkä, mutta tietorikas ja mukava päivä!

Perjantai 3.3. by Ronja & Miro: #HASHTAGBAGS

Otzenhausen opintomatka hastagbags #bagsTänä aamuna aloitimme yhdeksän aikaan juhlimalla Ayanin syntymäpäivää. Sen jälkeen siirryimme jatkamaan aikaisemmin keskiviikkona suunnittelemaamme workshopin tehtävää. Workshopin ideana oli kansainvälisissä ryhmissä pohtia, mille maailma näyttää vuonna 2073. Osa toteutti workshopin tehtävän videoimalla, osa teki kuvia ja taideteoksia.

Päivällä kerroimme teoksistamme ja esittelimme ne muille ryhmäläisille. Sen jälkeen menimme lounaalle. Lounaan jälkeen jatkoimme päivää Halefin workshopilla, jossa teimme kangaskassit – toiselta nimeltään #hashtagbag. Kangaskasseihin saimme itse suunnitella kuosit ja tekstit.
Ennen päivän päättymistä ja illalliselle lähtöä saimme todistukset osallistumisesta seminaariviikolle ja annoimme palautetta erilaisin tavoin viikosta, ohjelmasta ja aiheista.

Illalla oli partyteamin järjestämät juhlat, jotka olivat tämän matkan osalta viimeiset ja parhaat.

Lauantai 4.3. by Saara & Emilia: AUF WIEDERSEHEN!

Aamulla kello 7.30 Tiina ja Topi tarkistivat huoneemme, varmistaakseen että kaikki tavarat oltiin pakattu ja huoneet olisivat siistit. Meillä oli normaalisti aamupala 8-9, jonka jälkeen odotimme bussia takaisin Frankfurtiin.

Pitkän bussimatkan jälkeen olimme vihdoin Frankfurtissa. Keräsimme jokaiselta pari euroa, jotta saisimme yhden hotellihuoneen matkalaukkuja varten. Hyvästelimme toisista maista tulleet opiskelijat, jonka jälkeen kiertelimme Frankurtissa muutaman tunnin. Palasimme takaisin hotellille hakemaan laukut ja sieltä lähdimme heti lentokentälle.

Matka takaisin Suomeen sujui hyvin, eikä ollut mitään mutkia. Saavuimme Helsinkiin klo 22.55 jonka jälkeen haimme matkalaukut ja siitä suuntasimme kotiin, päivä päättyi tähän.