tiedote: Varautuminen sähkökatkoihin

Varautuminen mahdollisiin sähkökatkoihin Perho Liiketalousopistossa

Olemme Perho Liiketalousopistossa varautuneet talven mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin.

Notification in English 19.1.2023: Preparations for possible power cuts >>

Sähkönkulutuksen huippukuormitustilanteet osuvat yleensä aamuun ja alkuiltaan sekä kylmimpiin talvipäiviin. Mahdollisesta sähköpulasta voi tulla tietoa etukäteen, mikäli tilanne on ennakoitavissa, mutta sähkökatko voi tulla myös yllättäen.

Perho Liiketalousopistossa huolehditaan opetuksesta ja turvallisuudesta myös mahdollisen sähkökatkoksen aikana. Opetus järjestetään soveltuvin osin joko lähiopetuksena tai etäopetuksena. Henkilökunta varautuu toimintaan mahdollisten sähkökatkosten ajaksi ja tiedottaa opiskelijoita ja huoltajia tarvittaessa. Työelämässä tapahtuvan oppimisen osalta noudatamme työelämän ja kunkin työpaikan ohjeistuksia.

Lisäksi opiskelijoiden ja henkilökunnan on hyvä pukeutua lämpimästi, käyttää heijastinta, pitää kännykän ja kannettavan tietokoneen akut ladattuina ja ottaa vesipullo mukaan mahdollisen sähkökatkoksen varalta.

Ennakkoon tiedossa olevista sähkökatkoista tiedotamme opiskelijoita ja henkilöstöä etukäteen. Lyhyiden, 1–2 tunnin mittaisten sähkökatkojen varalta työskentely suunnitellaan ennalta sellaisilla tehtävillä ja töillä, jotka eivät vaadi sähköä. Pitkien sähkökatkojen varalta opettajat järjestävät opiskelijoille korvaavia tehtäviä mahdollisen etäopetuksen ajaksi.

Yllättävissä sähkökatkotilanteissa paikalla olevat opettajat antavat opiskelijoille tarkemmat toimintaohjeet. Sähkökatkon aikana Wilma, sähköposti ja Microsoftin pilvipalvelut (365) eivät ole käytössä.

Ruokailu

Jos sähkökatko on tiedossa viimeistään edellispäivänä, opiskelijoiden lounasjakelu voidaan toteuttaa mahdollisuuksien mukaan tai välipalatyyppisenä ruokana. Äkillisten, lyhyiden sähkökatkojen aikana ruokailu ja veden saanti pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan tai hoitamaan korvaavalla järjestelyllä. Pidempien sähkökatkosten aikana lounasjakelua ei välttämättä pystytä toteuttamaan turvallisesti ja opiskelijat voivat hakea tällaiselta päivältä ateriakorvauksen, mistä tiedotetaan erikseen.

Lämmitys, ilmanvaihto, vesi ja valaistus

Koska kiinteistötekniikka vaatii sähköä, mahdolliset sähkökatkokset tuovat katkoksia kampusrakennusten lämmitykseen, ilmanvaihtoon, vesihuoltoon sekä valaistukseen. Perho Liiketalousopisto varautuu käytännön järjestelyin ja toimintaohjein katkoksiin sekä huolehtii turvallisuus etusijalla katkoksien vaikutusten minimoimisesta.

Etukäteisvarautuminen energiansäästötoimilla

Jokainen meistä voi vaikuttaa omilla teoillaan energiansäästöön. Olemme myös Perho Liiketalousopistossa tehneet toimia energian säästämiseksi kuluvan syksyn ja talven aikana. Olemme muun muassa laskeneet kaikkien toimipisteidemme sisälämpötiloja muutamalla asteella normaaliin nähden. Lisäksi olemme jo pidemmällä aikavälillä uusineet oppilaitoksen tilojen valaistuksia entistä energiatehokkaammiksi.

Varautuminen mahdollisiin sähkökatkoihin – lisätietoja

Juha Ojajärvi, rehtori
0400 939 269
juha.ojajarvi@perho.fi

Mika Kiuru, turvallisuusasiantuntija
040 833 3793
mika.kiuru@perho.fi

Koulutusalajohtajat
Ravintola-ala: Marja Hemmi, 040 480 5577
Matkailu-ala: Satu Sandman, 040 775 3266
Liiketoiminnan koulutusala: Kirsi Kärki-Luoto, 040 714 4264

Notification in English 19.1.2023: Preparations for possible power cuts >>


Vinkkejä energiansäästötoimiin

  • Ota astetta lyhyempi suihku tai pienennä vedentuloa suihkun aikana. Vältä veden turhaa juoksutusta myös sulkemalla vesi esim. käsien saippuoinnin tai hampaiden pesun ajaksi.
  • Käytä sähkölaitteita vilkkaimpien kulutustuntien jälkeen. Valtakunnallisesti arkisin on kolme sähkön kulutushuippua: aamuisin klo 8–10, alkuillasta klo 16–17 sekä klo 19–20. Siirrä omaa sähkönkäyttöäsi näiden tuntien ulkopuolelle. Se pienentää sähkökatkojen riskiä.
  • Lyhennä saunan päällä oloaikaa ja vähennä saunomiskertoja.
  • Sammuta kaikki viihdelaitteet käytön päätyttyä. Muista, että valmiustila kuluttaa myös energiaa!
  • Pese täysiä koneellisia. Jos mahdollista, valitse eko-ohjelma ja alhaisemmat lämpötilat.
  • Sammuta valaisimet, joita et käytä! Varmista, että kaikissa valaisimissa on ledilamppu.