WSET Diploma, sommelier Heidi Mäkisen tarina

Ensikosketukseni ravintola-alalla sain viettäessäni välivuoden Englannissa lukion ja yliopisto-opintojen välissä. Työskentelin pienessä perheen pyörittämässä hotelli-ravintolassa huolehtien aamiaisesta, lounaasta ja illallisesta. Suomeen palattuani työskentelin opintojeni ohessa Ravintola Näsinneulassa ja Ravintola Hella & Huoneessa, kunnes vuonna 2010 päätin lopettaa yliopisto-opintoni Humanististen tieteiden kandidaatiksi valmistuttuani. Seuraavaksi opiskelin itseni Viinimestariksi Turun ammatti-instituutissa, minkä jälkeen syksyllä 2011 suoritin WSET Level 3 Advancedin tenttimällä sen Haagassa. Opintojen ohessa jatkoin täysaikaisesti työskentelyä ravintoloissa ja laajensin osaamistani suorittamalla Baarimestarin erikoisammattitutkinnon Hämeenlinnassa Koulutuskeskus Tavastiassa. Syksyllä 2014 aloitin WSET Level 4 Diploma -opinnot Haaga-Perhossa työskennellen samaan aikaan osa-aikaisena Armas Cateringissa ja Ravintola C:ssä. Elokuusta 2015 siirryin kokonaan Ravintola C:n palkkalistoille täysaikaisena työntekijänä opintojeni ollessa loppusuoralla. Viimeiset opintosuoritukseni tein marraskuussa 2015 ja paperit koulutuksesta sain helmikuussa 2016.

Sommelierin työssä tarvitsee toki valtavan määrän tietoa ja ymmärrystä maailman eri juomista, mutta sommelierin tulee myös olla nöyrä ja ennen kaikkea halukas palvelemaan erilaisia asiakkaita. Sommelierin tulee kuunnella asiakkaan mieltymyksiä ja tilanteesta riippuen löytää tarjottavaan ruokaan sopiva juoma, asiakkaan budjetti huomioiden. Hyvä sommelier on avoin erilaisille viineille ja jatkuvasti kiinnostunut laajentamaan omaa osaamistaan. Sommelierin tulee maistella mahdollisimman paljon markkinoilla tarjolla olevia viinejä ja kokeilla erilaisia viinin ja ruoan yhdistelmiä löytääkseen kenties uusia ja yllättäviäkin kombinaatioita. Hyvä sommelier myös jakaa osaamistaan muille kollegoilleen, jotta ravintolaillallisesta saadaan luotua elämys asiakkaalle. Jatkuva tiedonhalu, uteliaisuus, nöyryys ja valmius tehdä kovasti töitä voi viedä tällä alalla pitkälle.

Aion jatkaa opintojani viinin parissa, sillä haluan ymmärtää viiniä ja viininvalmistusta alusta loppuun saakka. On vaikea nimetä asiaa, mikä minua ei kiinnostaisi viinissä. Paitsi että haluan ymmärtää viininviljelyä ja -valmistusta, olen kiinnostunut myös markkinoista, ja viinin yhteiskunnallisista ja kulttuurisista merkityksistä. Viinimaailma on kaltaiselleni viininörtille loputon opintaival, sillä aina löytyy uutta maistettavaa, uusia viinityylejä ja uusia tuottajia näkemyksineen.

Heidi pärjäsi hyvin the Best Sommelier in the World- kilpailussa Mendozassa Argentiinassa huhtikuussa. Lue lisää kilpailusta tästä