RAVINTOLA-ALA

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto,
kokki tai tarjoilija

Perho Liiketalousopiston ravintola- ja cateringalan perustutkinto (kokki ja tarjoilija) antaa hyvät ja monipuoliset perustaidot ruoanvalmistuksen, tarjoilun, myynnin ja asiakaspalvelujen työtehtäviin. Käytännön taitoja opitaan opetusravintola Perhossa, työssäoppimispaikoilla kotimaassa ja ulkomailla. Perustaidot kehittyvät ammattitaitoisiksi ravintola-alan monipuolisissa ja vauhdikkaissa työympäristöissä – ammattikeittiössä tai ravintolan salissa.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Voit opiskella tarjoilijaksi tai kokiksi

  • peruskoulupohjaisina opintoina
  • yhdistelmätutkintona (kokin kaksoistutkinto: perustutkinto ja ylioppilastutkinto tai kokin kolmoistutkinto: perustutkinto ja lukio & ylioppilastutkinto)
  • lukio-/muu tutkintopohjaisina ja/tai työkokemuspohjaisina opintoina
  • oppi- tai koulutussopimuksella

Ruokapalvelu, kokki >>
Ruokapalvelu yhdistelmätutkinto (kaksoistutkinto), kokki ja yo >>
Asiakaspalvelu, tarjoilija >>

Peruskoulupohjaiset opiskelijat valitsevat kokin tai tarjoilijan opinnot ensimmäisen opintovuoden keväällä. Lukiosta valmistuneet opiskelijat aloittavat suoraan kokin opinnoissa. Kaksoistutkinnossa lukio-opinnot suoritetaan Eiran aikuislukiossa. Tutkinnon eperusteet  >>

Yhteishaku @ opintopolku.fi

Opiskelijavalinnat tehdään ravintola- ja catering-alan perustutkintoon kevään 2020 yhteishaussa.

Jatkuva haku Opintopolku.fi

  • Hae opiskelemaan jatkuvassa haussa, jos sinulla ei ole vielä tutkintoa, tai olet suorittanut lukion, toisen asteen ammatillisen tai muun tutkinnon.
  • Jos olet hankkinut työkokemusta tai sinulla on ravintola-alan työpaikka, voit suorittaa ravintola- ja catering-alan tutkinnon oppi- tai koulutussopimuksella. Opiskelet 2-3 päivää kuukaudessa Töölön kampuksella ja osaaminen hankitaan työelämässä oppien.

Jos et täytä yhteishaun hakukriteerejä/tule valituksi meille yhteishaussa, ota yhteyttä hakutoimistoon ja kysy jatkuvan haun mahdollisuuksista >>

Soveltuvuus- ja kielikoe / yhteishaku

Yhteishaussa hakeville emme järjestä soveltuvuuskoetta keväällä 2020.  Yhteishaun hakijat, jotka ovat hakeneet harkinnanvaraisen syyllä ”ulkomaalainen todistus” tai ”riittämätön kielitaito”, postitamme kutsun kielikokeeseen. Muistathan lähettää tarvittavat liitteet oppilaitokseemme, jotta harkinnanvarainen hakemuksesi voidaan huomioida. Riittävän kielitaidon vähimmäisvaatimus kaksoistutkintoon (ravintola- ja catering-alan perustutkinto ja ylioppilastutkinto) hakeville on B2.1.

Haastattelu ja kielikoe / jatkuva haku

Jatkuvassa haussa hakijan äidinkielen ollessa muu kuin suomi, selvitämme hakijan riittävät valmiudet opiskeluun kielikokeella. Riittävän kielitaidon vähimmäisvaatimus ravintola- ja cateringalan perustutkintoon hakeville on B1.1. Kutsumme hakijoita haastatteluun mikäli meillä on vapaita opiskelupaikkoja. Otamme yhteyttä sähköpostilla jatkuvan haun hakijoihin noin kahden viikon sisällä hakemuksen lähettämisestä.

Hakijoille järjestetään soveltuvuushaastattelu, joka voi olla myös ryhmähaastattelumuotoinen.

Ensisijaisesti kutsumme soveltuvuushaastatteluun alle 25-vuotiaat hakijat, jolla ei ole peruskoulun jälkeistä ammatillista tutkintoa tai aikaisemmin aloitetut toisen asteen opinnot ovat keskeytyneet.

Soveltuvuushaastatteluun kutsutaan myös lukion ja ylioppilastutkinnon suorittaneita sekä toisen alan ammatillisen tutkinnon suorittaneita hakijoita.

Valintaan vaikuttaa myös se, että hakija on työtön tai työttömyysuhan alla.

Soveltuvuushaastattelussa kiinnitetään huomiota seuraaviin valintakriteereihin:

• hakijalla on selkeä urasuunnitelma ja motivaatio opiskella ravintola-alaa
• hakijalla on aikaisempaa työkokemusta tai opintoja ravintola-alalta sekä hänellä käsitys ravintola-alan työtehtävistä.

Urheiluvalmennus yhdistettynä ravintola-alan opintoihin

Urheilevalla nuorella on mahdollisuus hakea mukaan ammatillisten opintojen ohessa tapahtuvaan urheiluvalmennukseen. Ravintola-alan opinnoissa  urheiluvalmennus integroidaan opintoihin yksilöllistesti huomioiden opintojen vaatimukset. Urheilupainotteisiin opintoihin haetaan yhteishaussa Opintopolku.fi-palvelussa. Yhteishaun aikana tulee toimittaa Perho Liiketalousopiston hakutoimistoon hakulomake urheiluoppilaitokseen.

Väyläopinnoista Haaga-Helian ammattikorkeakouluun

Syksyllä 2019 käynnistyy ammattikorkeakouluopintoihin tähtäävä koulutus ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kokiksi opiskeleville, joilla on mahdollisuus suorittaa opintojensa loppuvaiheessa Haaga-Helian ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen ensimmäisen lukuvuoden kursseja.  Väyläopintojen jälkeen opiskelijat voivat hakea Haaga-Helian ammattikorkeakouluun opiskelemaan restonomitutkintoa suoraan toiselle lukuvuodelle. Väyläopinnoista lisätietoja antaa paivi.kaksonen (at) perho.fi ja katja.winogradow (at) perho.fi.

Kokiksi englannin kielellä opiskellen — Restaurant Cook

Lukiosta valmistuneilla on mahdollisuus hakea suosittuun englannin kieliseen kokin koulutukseen (Restaurant Cook). Opiskelijat valmistuvat perustutkinnosta Vocational upper secondary qualification in Restaurant and Catering Services, competence area in Food Service.  Seuraava haku opintoihin on 16.9.—31.10.2019. Opintojen kesto 1,5 – 2 vuotta.

Jatko-opinnot

Perustutkinto antaa hakukelpoisuuden ammatti- ja tiedekorkeakouluopintoihin.