Kaksoistutkinto

Perustutkinto ja lukio-opintoja / ylioppilas

Kaksoistutkinnon eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon suorittaminen on sinulle nappi vaihtoehto, kun haluat laajan yleissivistyksen ja ammatillisen tutkinnon.

Kaksoistutkinto-opinnoissa suoritetaan ammattiaineiden lisäksi pääasiassa ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettavien aineiden kursseja, jotka tunnustetaan suoraan osaksi ammatillista perustutkintoa.

Kaksoistutkinnon lukio-opinnoissa ja perustutkinto-opinnoissa menestyminen eivät ole sidoksissa toisiinsa. Vaikka lukio-opinnot eivät johtaisi ylioppilastutkintoon, voit silti valmistua ammatilliseen perustutkintoon. Tiukan paikan tullen lukio-aineet voi suorittaa perustutkinnon yhteisten aineiden opintoina.

Kuvituskuva: perholaiset kaksoistutkinto-opiskelijat voivat valmistua perustutkintoon sekä ylioppilaaksi

Meiltä voit valmistua kolmessa vuodessa sekä ammattiosaajaksi että ylioppilaaksi

 • Kaksoistutkinnossa ei suoriteta lähtökohtaisesti lukion koko oppimäärää eli kaksoistutkinnosta ei saa lukionpäättötodistusta.
 • Kaksoistutkintoon valinnan edellytyksenä on, että peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo on vähintään 7,0.
 • Kokin ja merkonomin kaksoistutkinnot voi suorittaa myös ”kolmoistutkintoina”, joissa suoritetaan lukion koko oppimäärä.
 • Aina elokuussa alkavien opintojen suunniteltu kesto on 3 vuotta.

Muista täpätä toiveesi kaksoistutkinto-opintoihin

 • Yhteishaun opiskelijavalinnat tehdään perustutkintoihin. Toive kaksoistutkinto-opintoihin esitetään Opintopolku.fi:ssä hakulomakkeen kohdassa kiinnostus lukio-opintoihin/ylioppilastutkintoon.
 • Valinnasta kaksoistutkintoryhmään ilmoitetaan heinäkuun loppuun mennessä.
 • Lopulliset valinnat kaksoistutkintoryhmiin tehdään heti opintojen alussa.

Ravintola- ja catering-alan kaksoistutkinto 180 osp:

ravintola- ja catering-alan perustutkinto ja lukio-opinnot

Kokki ja ylioppilas

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon ruokapalvelujen osaamisalan >> kaksoistutkinnossa voi suorittaa myös lukion koko oppimäärän (”kolmoistutkinto”) ja saada ylioppilastutkinnon lisäksi lukionpäättötodistuksen.

Töölön toteutus:

 • lukioaineiden opinnot Eiran aikuislukiossa: suomi tai suomi toisena kielenä -opinnot, yksi pitkä vieraskieli, keskipitkä ruotsi, lyhyt/pitkä matematiikka ja opiskelijan valinnan mukaisia reaaliaineita

Matkailualan kaksoistutkinto 180 osp:

matkailualan perustutkinto ja lukio-opinnot

Matka-asiantuntija / matkailupalvelujen tuottaja / vastaanottovirkailija ja ylioppilas

Peruskoulupohjalta suoritettavaan matkailualan perustutkintoon >> kuuluu lähtökohtaisesti lukio-opintoja (kaksoistutkinto).

Malmin toteutus:

 • ammatillisten aineiden sekä lukioaineiden opinnot suoritetaan Malmin kampuksella
 • lukioaineiden opetuksesta vastaa Töölön yhteiskoulun aikuislukio (TYK): suomi tai suomi toisena kielenä -opinnot, pitkä englanti, keskipitkä ruotsi, lyhyt matematiikka, yhteiskuntaoppi/psykologia

Liiketoiminnan kaksoistutkinto 180 osp:

liiketoiminnan perustutkinto ja lukio-opinnot

Merkonomi ja ylioppilas

Liiketoiminnan perustutkinnon >> kaksoistutkinnon kampukseksi voi yhteishaussa valita Malmin tai Töölön. Töölön toteutuksessa voi suorittaa myös lukion koko oppimäärän (”kolmoistutkinto”) ja saada ylioppilastutkinnon lisäksi lukionpäättötodistuksen.

Malmin toteutus:

 • ammatillisten aineiden sekä lukioaineiden opinnot suoritetaan Malmin kampuksella
 • lukioaineiden opetuksesta vastaa Töölön yhteiskoulun aikuislukio (TYK): suomi tai suomi toisena kielenä -opinnot, pitkä englanti, keskipitkä ruotsi, lyhyt matematiikka, yhteiskuntaoppi/psykologia.

Töölön toteutus:

 • ammatillisten aineiden opinnot Töölön kampuksella
 • lukioaineiden opinnot Eiran aikuislukiossa: suomi tai suomi toisena kielenä -opinnot, pitkä englanti, keskipitkä ruotsi, lyhyt matematiikka, yhteiskuntaoppi/psykologia.

Urheilu ja liiketoiminnan kaksoistutkinto (180 osp):

urheilu ja liiketoiminnan perustutkinto ja lukio-opinnot

Urhea-linja, merkonomi ja ylioppilas

Valinnat Sporttikaksari-kaksoistutkintoon tehdään liiketoiminnan perustutkintoon yhteishaussa valittujen joukosta (valintaperusteina kokonaispisteet).