Koulutussopimus ja oppisopimus

Osaamisen hankkiminen työvaltaisesti

Perustutkintoihin sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin tarvittavaa ammatillista osaamista hankitaan aina myös työelämässä oppien. Opinnot on mahdollista suorittaa myös kokonaan työvaltaisesti oppi- tai koulutussopimuksella – tai niitä yhdistellen.

Koulutus sopii erinomaisesti suoritettavaksi oppisopimuksella omalla työpaikalla.

KOULUTUSSOPIMUS AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA

Perho Liiketalousopistossa ammattiin opiskellaan monimuotoisesti lähiopintoina, ohjattuina ja itsenäisinä verkko-opintoina sekä oppien työelämässä. Työelämässä tehdään myös tutkinnon näytöt.

Koulutussopimukseen perustuvassa ammatillisessa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa, eikä hänelle makseta palkkaa eikä muuta korvausta.

Koulutussopimus tehdään opiskelijalle kirjallisesti tutkinnon osa tai sitä pienempi kokonaisuus kerrallaan. Koulutussopimus on Perho Liiketalousopiston ja työpaikan välinen sopimus.

OPPISOPIMUS AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA

Oppisopimus on työelämälähtöinen tapa opiskella ammatti, saada todistus omasta osaamisesta, jatkaa loppuun kesken jääneet opinnot tai hankkia lisäkoulutusta. Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa ammatillisen tutkinnon.

Oppisopimusopiskelu muodostuu työssä oppimisesta, oppilaitoksen lähiopetuksesta sekä muusta itsenäisestä opiskelusta. Tutkinto suoritetaan näytöillä omalla työpaikalla, näytöt myös arvioidaan siellä.

Oppisopimus nykyisessä työpaikassa

Voit tehdä oppisopimuksen nykyiseen työpaikkaasi, mikäli työnantajasi kiinnostuu mahdollisuudesta. Oppisopimuksella opiskellessasi tarvitset työpaikkaohjaajan, joka voi olla esimerkiksi esihenkilösi tai kollegasi. Työpaikkaohjaajasi on tukihenkilösi ja neuvonantajasi, joka usein myös arvioi näyttösi. Oppisopimus on työnantajalle maksuton.

Oppisopimus solmitaan työnantajan, opiskelijan ja oppilaitoksen (tai oppisopimustoimiston) kanssa. Oppisopimuksen edellytyksenä on keskimäärin 25 työtuntia viikossa ja kyseiseen tutkintoon soveltuva työ. Tutkinnon ja oppisopimuksen soveltuvuudesta keskustellaan oppilaitoksen edustajan kanssa hakuvaiheessa. Olethan yhteydessä kyseisen tutkinnon vastuuhenkilöön Perho Liiketalousopistossa.

Kysy työnantajaltasi mahdollisuutta suorittaa tutkinto tai tutkinnon osa työpaikallasi.

Etsitkö oppisopimuspaikkaa?

Oppisopimusta varten tarvitaan aina työpaikka. Voit etsiä työpaikan itse tai tiedustella vaihtoehtoja oppilaitoksesta.

Työelämässäoppimisen jakson pituudesta sovitaan aina opiskelijakohtaisesti. Jakson pituus voi vaihdella viidestä viikosta useaan kuukauteen koulutusalasta ja opiskelijasta riippuen. Voit yhdistää työelämässäoppimiseen sekä koulutussopimuksen että oppisopimuksen.

Otathan yhteyttä oppilaitoksesi henkilökuntaan jos kiinnostuit oppisopimuksesta.


Koulutussopimus ja oppisopimus – lisätiedot

Mervi Vilén-Peltoniemi, lehtori, opinto-ohjaaja
040 738 9375
mervi.vilen-peltoniemi (at) perho.fi

Anna Repo, matkailuala
040 774 7498
anna.repo (at) perho.fi

Maria Virolainen, liiketoiminta
040 774 7492
maria.virolainen (at) perho.fi