Ammatillinen perustutkinto

Tekemällä oppien ammattiin

Ammatillinen perustutkinto tarjoaa perusosaamisen koulutusalalansa tehtäviin. Kaikki tutkintoon kirjattava ammatillinen osaaminen osoitetaan näyttämällä se pääsääntöisesti käytännön työtilanteissa, joissa sitä myös arvioidaan.

Kuvituskuva: opettaja halaa valmistujaistilaisuudessa perustutkinnosta valmistunutta opiskelijaa

Pe­rus­tut­kin­to (180 osaa­mis­pis­tet­tä) muo­dos­tuu yh­tei­sis­tä tut­kin­non osis­ta (35 osaa­mis­pis­tet­tä) ja am­ma­til­li­sis­ta tut­kin­non­o­sis­ta (145 osaa­mis­pis­tet­tä). Perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet sekä myös erikoistuneempi ammattitaito vähintään yhdellä alansa osa-alueella.

Lukio-opinnoista hyväksiluetaan noin vuosi perustutkinto-opinnoista. Lukio-pohjaisten opintojen kestoksi jää näin vain 1–2 vuotta, jona aikana teet sinunkaupat alan kanssa: onko ala minulle oikea – haluanko jatkaa opintoja korkea-asteella?

Voit hakea perustutkinto-opintoihin opintotukea. Saamasi opintotuki ei vaikuta mahdollisten jatko-opintojesi opintotukikuukausien määrään korkea-asteella.

Perustutkinnolla voi hankkia myös lisäosaamista

Jatkuvassa haussa hakeneet (lukio-/muu opinto- tai työelämätausta) voivat suorittaa ammatillisesta perustutkinnosta myös vain osan tai osia ja syventää/laajentaa aiemmin hankkimaansa alan osaamista. Opinnot voidaan järjestää joustavasti sopimaan elämäntilanteeseesi, joko lähiopetuksessa, monimuoto-opintoina, oppisopimuksella tai työvaltaisesti.

Koulutusalat Perho Liiketalousopistossa