Ammatillinen perustutkinto

Tekemällä oppien ammattiin

Perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet sekä myös erikoistuneempi ammattitaito vähintään yhdellä alansa osa-alueella. Kaikki tutkintoon kirjattava ammatillinen osaaminen osoitetaan näyttämällä se pääsääntöisesti käytännön työtilanteissa, joissa sitä myös arvioidaan.

Kuvituskuva: opettaja halaa valmistujaistilaisuudessa perustutkinnosta valmistunutta opiskelijaa

Pe­rus­tut­kin­to (180 osaa­mis­pis­tet­tä) muo­dos­tuu yh­tei­sis­tä tut­kin­non osis­ta (35 osaa­mis­pis­tet­tä) ja am­ma­til­li­sis­ta tut­kin­non­o­sis­ta (145 osaa­mis­pis­tet­tä).

Perustutkintoon hyväksiluetaan lukio-opinnoista noin vuosi. Lukio-pohjaisten opintojen kestoksi jää näin vain 1–2 vuotta, jona aikana valmistut ammattiin ja teet myös alan ”happotestin”: onko ala minulle oikea – haluanko jatkaa opintoja korkea-asteella?

Voit hakea perustutkinto-opintoihin opintotukea. Saamasi opintotuki ei vaikuta mahdollisten jatko-opintojesi opintotukikuukausien määrään korkea-asteella.

Perustutkinnolla voi hankkia myös lisäosaamista

Jatkuvassa haussa hakeneet (lukio-/muu opinto- tai työelämätausta) voivat suorittaa ammatillisesta perustutkinnosta myös vain osan tai osia ja syventää/laajentaa aiemmin hankkimaansa alan osaamista.

Osatutkinto-opinnot voidaan järjestää joustavasti sopimaan elämäntilanteeseesi joko lähiopetuksessa, monimuoto-opintoina, oppisopimuksella tai työvaltaisesti.

Koulutusalat Perho Liiketalousopistossa


Ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto all-in-one