Lehdistötiedote 21.12.2018
Perho Liiketalousopistolle oppilaitoksen kestävän kehityksen sertifikaatti 2018
TULE SIKSI, MIKÄ HALUAT OLLA.
Helsinkiläiselle Perho Liiketalousopistolle on tänään luovutettu toiminnastaan kestävän kehityksen oppilaitoksen sertifikaatti. Se voidaan myöntää säätiön vahvistamat kestävän kehityksen kriteerit täyttävälle ja riippumattoman auditoinnin läpäisseelle oppilaitokselle. Sertifikaatti on ensimmäinen Perho Liiketalousopistolle, mutta taustalla on näyttöjä pitkäjänteisestä kestävän kehityksen työstä. Ennen Perho Liiketalousopiston syntyä Ravintolakoulu Perho on saanut kestävän kehityksen sertifikaatin jo vuodesta 2012.
Nyt myönnetty sertifikaatti kattaa vuonna 2017 yhdistyneen Perho Liiketalousopiston toiminnan koko laajuudessaan. Toimintamme ytimessä ovat ravintola-alan koulutuksen ohella pitkät juuret omaavat liiketoiminnan ja matkailualan ammatilliset tutkintokoulutukset. Olemme vastuullinen, innostava, palveleva ja edelläkävijä, jotka arvot jaamme yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Kestävän kehityksen ohjelmassaan Perho Liiketalousopisto on sitoutunut tukemaan henkilöstön ja opiskelijoiden kasvua kestävään elämäntapaan. Olennaista on, että koulutamme vastuullista kestävän kehityksen ajattelua käytännönläheisesti kaikille Perho Liiketalousopiston opiskelijoille, tuleville ammattilaisille. Esimerkiksi opetuskeittiössämme kiinnitetään erityistä huomiota raaka-aineiden hankintaan ja käyttöön, energian ja veden kulutukseen, kierrätykseen sekä ruokien elinkaareen. Kaikkien kouluttamiemme asiakaspalvelijoiden tulee osata neuvoa asiakkaitaan vastuullisesti tuotettujen ja asianmukaiset jakeluketjut läpikäyneiden tuotteiden valinnassa. Matkailualalla opitaan ohjaamaan asiakkaita tekemään vastuullisia ja ekologisia valintoja esimerkiksi kohdemaita ja reittejä valitessaan.
Ekopelto Green City Farm ja Urban Food -hanke
Perho Liiketalousopiston Malmin kampuksella, Longinojan kupeessa tuotetaan puhdasta lähiruokaa ekologisesti kestävin menetelmin niin opetusravintolan, Ravintola Perhon käyttöön kuin kampusten lounasravintoloiden tarpeisiin. Kesannolta uuteen loistoonsa hoidetulla pellolla lisätään osaltaan myös kaupungin monimuotoisuutta. Hävikkiruoan kertymistä seurataan ja mitataan päivittäin ja sitä hyödynnetään mm. pellon lannoittamisen raaka-aineina.
Kaupunkipellolla eri projekteissa työskenteleville opiskelijoille ruoan alkuperä, tuotanto ja logistinen ketju mullasta ruokapöytään tulevat tutuiksi useamman aistin kautta. Ruoan arvostus kasvaa, kun hahmottaa ruokatuotannon koko sen ketjun laajuudelta. Myös ruokatuotteiden laadun ja hinnan rakentuminen avautuu aivan uudella tapaa. Vuosittain järjestämämme sadonkorjuumarkkinat ja Kestävän gastronomian huippuseminaari ovat vaikuttavia myyntitapahtumia opiskelijoille ja lisäävät alueellisesti kaupunkilaisten tietoisuutta ekologisesti tuotetun lähiruoan merkityksestä kulutuksessamme.
Olemme sitoutuneet useisiin yhteiskehittämishankkeisiin, joiden tavoitteina on ekologisuus, ympäristökuormituksen vähentäminen ja raaka-aineiden vastuullinen hankinta. Esimerkiksi tänä syksynä käynnistetyssä Urban Food -hankkeessa olemme mukana rakentamassa uusia yhteistyöverkostoja ja logistiikkaketjuja, jotta kotimainen, korkealaatuinen ja pientuotettu lähiruoka löytäisi helpommin tiensä ravintoloihin.
Opiskelijamme uskaltavat luvata ja asettaa omia arvoja
”Lupaan vältellä muovituotteita ja kierrättää, välttää vastuuttomasti toimivia yrityksiä. Lupaan äänestää. Lupaan, etten unohda kuvia viattomista eläimistä, jotka ovat kuolleet ihmisen käytöksen takia. Lupaan opettaa lapselleni kaiken edellä mainitun, sillä jokainen meistä voi vaikuttaa. Haluan parantaa kaikkien oloa sekä luvata tuleville sukupolville yrittäväni parhaani näissä muutoksissa.”
Kun opiskelijamme sitoutuvat tällaisiin henkilökohtaisiin arvolupauksiin, Perho Liiketalousopisto kokee olevansa oikealla tiellä ja ansainneensa oppilaitoksen kestävän kehityksen sertifikaatin. Kysymys ei kuitenkaan ole kertaalleen saavutetusta ”laatuleimasta”, vaan jatkuvasta sitoumuksesta toimia kestävän kehityksen kriteerien mukaisesti.
Eivätkä kestävä gastronomia ja pedagogiikka ole ainoita konkreettisia tapoja toteuttaa kestävää kehitystä. Muun muassa Malmilla ja Töölössä sijaitsevien koulukiinteistöjemme sähkön ja veden kulutusta optimoidaan sekä uusia tapoja minimoida ruokahävikkiä jätekertymää kehitetään koko ajan ja hyvin tuloksin.
Lisätiedot
Juha Ojajärvi, rehtori ja toimitusjohtaja
0400 939 269
juha.ojajarvi (at) perho.fi
Jarmo Åke, lehtori
040 147 8552
jarmo.ake (at) perho.fi
Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi on Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö
– OKKA-säätiö sr:n ylläpitämä järjestelmä. Sen kriteerit käsittelevät oppilaitoksen toiminnan ympäristönäkökohtia kuten materiaalien, energian ja veden käyttöä sekä jätteiden lajittelua ja kierrätystä. Lisäksi ne koskettavat sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden teemoja kuten turvallisuus, hyvinvointi, kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisy, ravinto ja terveys sekä kulttuuriperintö ja monikulttuurisuus.