Urhea-linja, Sporttikaksari-kaksoistutkinto, merkonomi

Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi, urheilu ja ylioppilastutkinto @ Märsky

Sporttikaksari-kaksoistutkinto on suunnattu kaikkien lajien tavoitteellisesti valmentautuville urheilijoille, jotka ovat valmiita panostamaan ammattiopintojen lisäksi myös vaativiin lukio-opintoihin. Urheiluvalmentautumisesta voi saada jopa 42/180 osp.

Aamuvalmennuksen kokonaisuudesta sovitaan yksilökohtaisesti opiskelijan, koulun ja seuran/oman valmentajan kanssa. Valmennus tapahtuu oman seuran tai lajiliiton johdolla sekä Perho Liiketalouspiston omissa aamutreeneissä Mäkelänrinteen lukiossa Urhea-kampuksella. Aamuvalmennukseen on mahdollista osallistua aikaisintaan lukion 2. jaksosta alkaen.

Uutta

Perho Liiketalousopiston Urhea-linjan Sporttikaksari-opiskelijat voivat hakea opiskelija-asuntoa Urhea-kampuksen Urhea-koti -asuintalosta >>

Opiskelu perholaisena Mäkelänrinteen lukiossa

Ammatilliseen tutkinnon, lukio-opinnot ja urheilun yhdistävä Sporttikaksari-kaksoistutkinto on vaativa kokonaisuus. Opinnot edellyttävät itseohjautuvuutta ja valmiutta itsenäiseen opiskeluun.

Ammatillisten aineiden ja lukioaineiden opetus tapahtuu pääosin Mäkelänrinteen lukion tiloissa, mutta opetusta on jonkin verran myös Malmin kampuksella. Liiketoiminnan perustutkinnon opiskelet omassa Sporttikaksari-ryhmässäsi. Lukiokursseja opiskelet omassa ryhmässä ja yhdessä märskyläisten kanssa.

Lukio-opinnot tunnustetaan suoraan osaksi ammatillista perustutkintoa.

Ammatilliset aineet Sporttikaksarissa

Ammatillisia aineita ovat mm.

 • asiakaspalvelu
 • työyhteisössö toimiminen
 • tuloksellinen toiminta
 • myynti
 • tapahtumatuotanto
 • urheilumarkkinointi/yrittäjyys

Ylioppilaskirjoitusaineet Sporttikaksarissa

Ylioppilaskirjoitusaineet (5 ainetta)

 • suomi
 • englanti
 • ruotsi tai matematiikka
 • terveystieto
 • yhteiskuntaoppi

Muut lukion reaaliaineet voivat olla mahdollisia, mutta edellyttävät kurssien suorittamista verkossa itsenäisesti tai aikuislukiossa.

Liiketoiminnan perustutkinto Sporttikaksari-kaksoistutkintona tiivistetysti

Tutkinto: Liiketoiminnan perustutkinto Sporttikaksari-kaksoistutkintona (opiskelijavalinnat tehdään liiketoiminnan perustutkintoon)
Tutkintonimike: Merkonomi ja ylioppilas
Pohjakoulutus: Peruskoulu
Koulutuksen laajuus: 180 osaamispistettä
Suunniteltu kesto: 3 vuotta
Opetusaika: Päiväopetus
Opiskelumuoto: Ohjattu opiskelu kampuksilla ja työelämässä oppien
Työelämässä oppiminen: Suomessa tai ulkomailla
Opetuskieli: Suomi
Kampus: Päätoiminen opiskelupaikka on Mäkelänrinteen lukio. Opetusta myös Malmin kampuksella.
Soveltuvuuskoe: Ei, mutta urheilijana hakeneet kutsutaan urheilijahaastatteluun toukokuussa.
Kielikoe: Hakijan äidinkielen ollessa muu kuin suomi, selvitämme hakijan riittävät valmiudet opiskeluun kielikokeella. Riittävän kielitaidon vähimmäisvaatimus liiketoiminnan perustutkintoon hakeville on B2.1.


Valintakriteerit Urhea-linjan Sporttikaksari-kaksoistutkintoon

Valinnat peruskoulupohjaiseen Sporttikaksari-kaksoistutkintoon tehdään liiketoiminnan perustutkintoon yhteishaussa valittujen joukosta (valintaperusteina kokonaispisteet).

Sisäisen valinnan perusteina ovat hakijan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keski-arvo sekä lajiliittopisteet/urheilullinen taso ja urheilijahaastattelu. Peruskoulun lukuaineiden keskiarvon on hyvä olla yli 7,5.

Yli 8,0 keskiarvolla takaamme paikan ja 7,0 on ehdoton minimi.

Hakuohjeet

 • Valitse yhteishaussa hakukohteeksi Perho Liiketalousopisto, liiketoiminnan perustutkinto ja Malmin kampus (opiskelu tapahtuu kuitenkin Mäkelänrinteen lukiossa)
 • Valitse ”KYLLÄ” kohdassa ”Haluaisitko suorittaa lukion ja/tai ylioppilastutkinnon samaan aikaan kuin ammatillisen perustutkinnon?”.
 • Valitse ”KYLLÄ” kohdassa ”Oletko kiinnostunut suorittamaan ammatillisen perustutkinnon urheilijana (urheilijan ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua oman ikäluokkansa kilpatason urheilija)?”
 • Vastaa Urheilijan lisäkysymyksiin; tutustu kysymyksiin jo ennakkoon Olympiakomitean sivuilla >>TÄRKEÄÄ! Jos haet myös urheilulukioon, niin täytä Opintopolussa Urheilijan lisäkysymykset urheilulukion ja urheilijan ammatillisen koulutuksen osalta erikseen.

Yhteishaussa urheilijana meille Sporttikaksari-kaksoistutkintoon hakeneet saavat huhtikuussa sähköpostitse kutsun toukokuussa järjestettävään urheilijahaastatteluun.

Yhteishaun tulosten julkistamisen jälkeen saat tiedon valinnasta perustutkintoon Opintopolku.fi:stä. Tiedon Sporttikaksari-kaksoistutkinoon valinnasta saat suoraan Perho Liiketalousopistosta.


Urhea-linja, Sporttikaksari-kaksoistutkinto – lisätiedot

Tuuli Merikoski, asiantuntija, huippu-urheilu
0400 711728
tuuli.merikoski (at) perho.fi

Lars Eriksson, tiimi- ja kehittämisvastaava, urheilijan ammatillinen koulutus
0400 529 016
lars.eriksson (at) perho.fi

Lisätietoa yhteishausta >>

Tule siksi, mikä haluat olla.