Juomien myynti ja tarjoilu

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tutkinnon osa: Juomien myynti ja tarjoilu

Ota juomien myynti- ja tarjoilutyö haltuun joustavalla ja täsmällisellä koulutuksella! Suoritat osatutkinnon ja olet askeleen lähempänä ammattilaisuutta!

Juomien myynti ja tarjoilu -koulutus on työelämälähtöisesti suunniteltua juomien myynnin ja tarjoilun perustaitoihin keskittyvää osatutkintotavoitteista koulutusta. Opiskelijat suorittavat työssäoppimisjakson aikana Juomien myynti ja tarjoilu–tutkinnon osan (Ravintola- ja catering-alan perustutkinto).

KOHDERYHMÄ JA EDELLYTYKSET

Juomien myynti ja tarjoilu–koulutus on suunnattu työttömille ja työttömyysuhan alaisille Helsingin työllisyyspalvlut ja kuntakokeilujen asiakkaille, jotka haluavat työskennellä juomien myyntiin ja tarjoiluun liittyvissä tehtävissä anniskeluravintolan baarissa tai salissa.

Hakijoilta edellytetään vahvaa motivaatiota ja asiakaspalvelu- ja myyntihenkisyyttä juomien myyntiin ja tarjoiluun, ravintolatyöhön soveltuvaa terveyttä, valmiutta ajoittain nopeatempoiseen ilta- ja viikonlopputyöhön sekä riittävää suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa.

Koulutuksen tavoite

Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijat suorittavat työssäoppimisen aikana Juomien myynti ja tarjoilu -tutkinnon osan ja työllistyvät sitä vastaaviin tehtäviin tai jatkavat Ravintola- ja catering-alan perustutkinto-opintoja.


 

Juomien myynti ja tarjoilu

Tutkinnon osa Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta: Juomien myynti ja tarjoilu

Kuka voi hakea

Suunnattu vähintään 20-vuotiaille, jotka haluavat työskennellä juomien myyntiin ja tarjoiluun liittyvissä tehtävissä.

Opintoaika

Koulutus ajalla: 24.3.–6.6. (Koulutuksen kesto 45 opiskelijatyöpäivää/HOKS).

Koulutus on päätoimista opiskelua.

 

Hakeminen

Hakuaika päättyy 27.2.2025

  1. Helsingin työllisyyspalvelujen asiakas hakee Työmarkkinatorin nettisivujen kautta koulutusnumerolla 724829 (Työvoimakoulutus)

Opintojen aloitus

Koulutus alkaa 24.3.2025

Valinta

Esivalinta tehdään hakemusten perusteella. Pienryhmähaastattelut viikolla 11.


KOULUTUKSEN TOTEUTUKSESTA

Koulutus on työelämälähtöisesti suunniteltua juomien myynnin ja tarjoilun perustaitoihin keskittyvää osatutkintotavoitteista koulutusta.

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, johon kuuluu lähiopetusta ja työpaikalla tapahtuvaa koulutusta. Koulutukseen kuuluva työssäoppiminen tapahtuu viitenä päivänä viikossa. Työssäoppiminen voi tapahtua myös iltaisin tai viikonloppuisin työssäoppimispaikasta riippuen. Työssäoppimisjakson aikana opiskelijat suorittavat Juomien myynti ja tarjoilu -tutkinnon osan (Ravintola- ja catering-alan perustutkinto).

Koulutusaika: 27.2.–6.6.2025

Koulutus on kokopäiväistä opiskelua.

Koulutuksen opetuskielenä on suomi.

Kaikille opiskelijoille tehdään opintojen henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Opintojen kesto voi vaihdella yksilöllisesti henkilökohtaistamisen mukaisesti.

Lähiopetuksen sisältö

• Orientaatio

• Väkevät alkoholit

• Asiakaspalvelu ja baarityöntekijänä toimiminen

• Tarjoilun perusteet

• Oluet ja siiderit

• Hygieniaosaaminen, hygieniaosaamistesti

• Drinkkikoulu

• Viinit

• Anniskeluasiat, anniskelupassin suorittaminen

Peruskoulutusjakso toteutetaan Perho Liiketalousopiston tiloissa (Perhonkatu 11, Helsinki).

Koulutuksen muu sisältö

• Työpaikalla tapahtuvan koulutuksen jakso (työssäoppiminen), tutkinnon osan näytön suorittaminen ja arviointikeskustelu

KOULUTUKSEEN HAKEMINEN

Koulutukseen hakeminen

Täytä hakemus työmarkkinatorilla.

Vaihtoehtoisesti voit jättää paperihakemuksen Helsingin työllisyyspalvelujen tai kunnan työllisyyspalveluihin. Paperihakemuslomake löytyy verkosta www.suomi.fi hakusanalla TEM601 tai voit noutaa lomakkeen Helsingin työllisyyspalvelun toimipisteeltä.

Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman pankkitunnuksia, sinun tulee vahvistaa hakemuksesi Helsingin työllisyyspalveluissa/kunnan työllisyyspalveluissa ennen hakuajan päättymistä. Ilman tunnistautumista jätetyn sähköisen hakemuksen voit myös vahvistaa soittamalla Helsingin työllisyyspalvelujen Koulutusneuvontaan (kts. Koulutusneuvonnan yhteystiedot alempaa).

Koulutushakemuksesi käsittelyä voit seurata Helsingin työlisyyspalvelujen Oma asiointi -palvelussa https://asiointi.mol.fi/omaasiointi/

Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, TE-toimisto/kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).

Opiskelijavalinnat

Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille Helsingin työllisyyspalvelujen tai kuntakokeilun asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa ja jotka ovat täyttäneet 20 vuotta. Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelijoille maksetaan koulutuksen aikana työttömyysetuutta (mahdollisesti korotettuna) sekä kulukorvausta.

Esivalinta tehdään koulutushakemusten perusteella. Muista siis perustella hakemuksesi hyvin! Hakemuksessa on tärkeää tuoda esille soveltuvuutta ja motivaatiota koulutukseen ja juomien myyntiin ja tarjoiluun liittyvissä tehtävissä toimimiseen. Esivalinnan jälkeen osa hakijoista kutsutaan valintahaastatteluun. Pienryhmähaastattelut järjestetään Perho Liiketalousopiston Töölön kampuksella (Helsinki) viikolla 11.

Opiskelijavalinnasta vastaa Helsingin työllisyyspalvelut.

Lisätiedot koulutuksen sisällöstä ja toteutuksesta

Anu Piirainen, lehtori
040 774 7608
anu.piirainen (at) perho.fi

Satu Hakkarainen, opettaja
0407747895
satu.hakkarainen (at) perho.fi


Tietoa työvoimakoulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saa puhelimitse Helsingin työllisyyspalvelujen koulutusneuvonnasta p. 0295 020 702, ma-pe klo 9-16.15 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta tai  https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/tyovoimakoulutukset/

 

Tämän koulutuksen järjestäjällä Perho Liiketalousopistolla on laajat kontaktit alan ravintoloihin ja baareihin työmarkkinoilla. Kestävä tulevaisuus on tärkeänä osana Perho Liiketalousopiston toteuttamissa koulutuksissa. Tästä osoituksena Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Perho Liiketalousopistolle ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon vuonna 2022.