Maito on raaka tuote

Hyvä, jonka voi korvata

Viiden vuoden elinkaarensa aikana lehmä pakotetaan olemaan lähes koko ajan tiineenä, jotta se voi tuottaa maitoa ihmisen ravinnoksi. Lypsymaito olisi kuitenkin korvattavissa eettisesti kasvimaidoilla, jonka makukin on hyvä.

Maito on raaka tuote

Vasikka, jota varten lehmä-äidin maito oikeasti on, erotetaan emästään yleensä jo ennenkuin vasikka on ehtinyt syntymänsä jälkeen nousta ensimmäistä kertaa jaloilleen

Suomalaiset ovat pitäneet maidosta ja maitotuotteista. Maito on edelleen osa täkäläistä ruokavaliota, vaikka muutoin olemme jo siirtyneen rautakaudelta 2020-luvulle.

  • Lehmät on jalostettu niin, että ne tuottavat maitoa paljon yli oman tarpeen.
  • Maitoa tuottaakseen lehmien pitää poikia jatkuvasti ja vasikat erotetaan emästä pian syntymän jälkeen.
  • Vaikka suomalaiset aikuiset eivät enää juo maitoa entiseen malliin, juustojen kulutus on ollut kasvusuunnassa pitkään.
  • Tuottaakseen maitoa ihmisten käyttöön lehmän pitää poikia eli synnyttää vasikka joka vuosi. Lehmät on jalostettu niin, että ne tuottavat maitoa yli vasikan tarpeen.

Vasikka erotetaan emästä yleensä heti sen jälkeen, kun emä on nuollut sen puhtaaksi. Poikimisen jälkeen lehmästä voidaan lypsää maitoa noin kymmenen kuukautta. Jotta maidontuotanto ei ehtyisi, lehmä siemennetään muutaman kuukauden kuluttua poikimisen jälkeen. Lehmiä poi’itetaan ja ja lypsetään koko aikuisikä siksi, että se voi tuottaa meille maitoa.

Tiina Sarja: Maito – superjuomasta kiistakapulaksi (Docendo).

Lehmä-äidinmaidon tilalle kasvimaito

Nykyisistä ravitsemussuositusten mukaan on aivan mahdollista koostaa terveellinen ruokavalio ilman maitotuotteitakin. Maidon voi korvata kasvimaidoilla, joihin on lisätty D-vitamiinia ja kalsiumia.