blogi: Innovaatiorahalla ruoka lähemmäs
Terhi Suvilehto
terhi.suvilehto (at) perho.fi
Kevään koronarajoituksien aikana on kirkastunut entisestään lähiruoan merkitys – miten tärkeää se ja miten kattavaa sen parissa tehtävä työ on myös Uudellamaalla. Ihmiset myös tarvitsevat päivittäisen annoksensa matkailua ja elämyksiä.
Farm to Restaurant -hanke
Uudenmaan innovaatiorahoitusta saaneella Perho Liiketalousopiston hallinnoimalla ja koordinoimalla Farm to Restaurant -hankkeella on tuettu kestävästi tuotetun lähiruoan Uudellamaalla tapahtuvaa tuotantoa ja hyödyntämistä sekä etsittiin keinoja tukemaan pientuottajien ja luonnonantimien kerääjien markkinoille pääsyä.
Hankkeen yhtenä tärkeimpänä tavoitteena oli helpottaa ravintoloita tilaamaan vastuullisesti tuotettuja, tuoreita ja sesonginmukaisia raaka-aineita suoraan lähialueen pientuottajilta. Keskiössä oli pienten tavaravirtojen tilaamisen ja logistiikan kehittäminen muun muassa muokkaamalla logistiikkayritysten ja nettimarkkinapaikkojen toimintaa näille asiakassektoreille paremmin soveltuvaksi.
Nyt hankkeessa tehdyn kehitystyön ja kokeilujen pohjalta voidaan pientuotannon markkinoinnin pullonkauloja tarkastella entistä tarkemmin silmin sekä ymmärtävämmin mielin – ja jouhevoittaa lähiruoan matkaa niin valmiiksi kuin itsekin katettuun ruokapöytään.
kega.fi -karttapalvelu tietää mistä löytyy vastuullinen pottu ja porkkana
Perho Liiketalousopisto toteutti hankkeessa kestävän gastronomian kega.fi-karttapalvelun, johon on kerätty vastuullisesti toimivia lähiruoan pientuottajia sekä heidän raaka-aineitaan hyödyntäviä ravintoloita, lähiruokakauppoja ja -kohteita.
Alun perin kega.fi -sivusto kehitettiin tietokannaksi lähiruoasta ja korkealaatuisista sesongin mukaisista raaka-aineista kiinnostuneille ravintoloille sekä kotigastronomeille. Hankkeen aikana kuitenkin huomattiin, että sivusto tukee myös lähi- ja makumatkailua: ihmisiä, jotka haluavat hakea aitoja makuelämyksiä tai piipahtaa maatilalla näkemään, mistä ruoka tulee, kokien samalla maatilan henkeä.
Filtterien avulla palvelusta voi etsiä tarvitsemiaan vastuullisia tuotteita tai palveluita, kuten ravintoloita, panimoita, tilakauppoja tai verkkokauppoja.
ekompi.net -verkkokauppa nappaa luomun ravintolan ja kuluttajan
Verkossa lähi- ja luomuruokaa välittävä Uudenmaan ruoka >> kehitti lisää ravintoloiden suuntaan ekompi.net -myyntialustaansa, joka oli hankkeessa alun perin kuluttajille suunnattu palvelu.
Mukana olevat ravintolat loivat Uudenmaan ruoan kanssa sopimusmallin, jonka avulla he sitoutuvat tilaamaan viikoittain biodynaamisesti kasvatettuja luomukasviksia Kaupunkilaisten omalta pellolta. Samalla kuljetuksella oli mahdollista saada raaka-aineita myös muilta Uudenmaan ruoan pientuottajilta ja alustan ravintolamyynti kasvoi jopa 200 %.
Myös logistiikan loggautui mukaan kokeiluun
Pienlogistiikkaa kehittävä Collico >> vahvisti järjestelmiään toimivilla teknisillä rajapintaratkaisuilla, jotka on mahdollista integroida muihin digitaalisiin alustoihin ja palveluihin. Integrointia pilotoitiin yhdessä muun muassa lähi- ja luomuruokaa välittävän Korjuu.com >> -palvelun ja Uudenmaan ruoan kanssa.
Collicon ja Uudenmaan ruoan myynti ja kuljetukset lisääntyivät koronarajoitusten aikana merkittävästi. Alustojen integrointi mahdollistaa terminaali- ja logistiikkapalvelun käyttöönoton lähi- ja luomuruoan digitaalisiin myyntialustoilla tarjoten helpotusta pientuottajien logistiikkahaasteisiin.
Blogi on julkaistu myös Uudenmaan liiton sivuilla:
P.S.
Perho Liiketalousopisto on vuosien aikana vienyt kestävän kehityksen arvoja eteenpäin useissa eri hankkeissa ja projekteissa.
Elokuussa 2020 päättynyt Farm to Restaurant -hanke oli vain osa pitkää prosessia, jonka pohjatyöt aloitettiin vuoden 2019 aikana käynnissä olleessa Smart & Clean -säätiön >> ylläpitämässä Urban Food -hankkeessa >>
AIKO-rahoituksella käynnistyi kaikkiaan 44 hanketta. Uudenmaan innovaatiorahoitusta myönnettiin 19 hankkeelle. Hankkeita rahoitettiin noin kuudella miljoonalla eurolla.