Työmatkat pyöräillen omalla tai liisarilla
Työmatkapyöräily – arkiliikuntaa parhaimmillaan
Polkupyörällä vinttaamiseen voi motivoida eri asiat. Yksi innostuu bussikortista säästyneistä euroista, toinen virkistävästä ulkoilmassa olosta, kolmas vuodenaikojen seuraamisesta pyörän satulasta käsin, neljäs oman hiilijalanjanjäljen pienenemisestä – ja viides näistä kaikista. Jne.
Työ- ja koulumatkapyöräily on helppo tapa lisätä arkiliikuntaa. Kysyimme Perho Liiketalousopiston opintopalveluiden Maaritilta ja Paulalta sekä henkilöstö- ja viestintöpalveluiden Telmalta miten he ovat onnistuneet istuttamaan työmatkapyöräilyn osaksi arkeaan.
Maarit oppi pyöräilemään Lontoossa
Maarit on työmatkapyöräilyn konkari. Hän on kulkenut pyörällä töihin (ja kotiin) jo vuodesta 2010. Kipinä työmatkapyöräilyyn syttyi hänen asuessaan Lontoossa, missä hänen työpaikkansa sijaitsi noin kymmenen kilometrin päässä kotoa.
”Täällä [Suomessa] työmatkapyöräilyssä parasta on se, kun näkee Malmille ajellessa hienosti vuoden kierron – lumien sulamisen, kevään ensimmäiset hiirenkorvat, sumuiset aamut ja ruskan”, Maarit maalailee, muttei innostu keskitalvella pyöräilystä.
”Vaihdan julkisiin, kun on reilusti pakkasta tai jos tien pinta on saanut jääpeitteen!”
Paula osti hyvän pyörän ja päätti myös käyttää sitä
Kollega Paula on puolestaan pyöräillyt aktiivisesti työmatkat kesästä 2020 lähtien. Hän kannustaa kaikkia kokeilemaan työmatkapyöräilyä:
”Ensin päätät – ja sitten kokeilet pari viikkoa. Siinä ajassa huomaa, onko pyöräily oma juttu. Näin ainakin mulla. Niin, ja hyvä pyörä innostaa fillaroimaan”, Paula tietää.
Telma luottaa Alepapyörään
Telmalla pyöräily tuli mukaan kuvioihin, kun hän muutti Lauttasaareen. Työmatka Töölön kampukselle taittuu kaupunkipyörällä.
”Olen vielä vähän keltanokka työmatkapyöräilyn suhteen. Kuljen pyörällä vain, jos sää suosii ja matkan pituuskin on säällinen eli olen menossa töihin Töölön. En varmastikaan pyöräile töihin ympäri vuoden, mutta Malmin kampukselle voisin ehkä alkaa kulkemaan kaupunkipyörää ja bussia matkan aikana vaihdellen. Haluan pitää kynnykseni pyöräilyyn mahdollisimman matalana”, Telma kertoo.
Käynnistä työ-/koulumatkapyöräilyn aikakautesi!
- Aloita pyöräily niin, että pyöräilet vain muutamana päivänä viikosta.
- Et välttämättä tarvitse omaa pyörää. Voit kulkea huhti-marraskuun työmatkat kaupunkipyörällä ja yllättävän sadekuuron iskiessä vaihtaa sen lennossa esimerkikisi bussiin tai lähijunaan.
- Jos parin viikon harjoittelun jälkeen tuntuu edelleen liian rankalta, harkitse sähköavusteisen eli sähköpyörän hankintaa. Sillä yli 10 kilometrinkin työmatka taittuu leikiten.
- Jos aloitat pyöräilyn nyt, muista talvirenkaat ja myös keliin sopiva asu!
#liikkuvaperholainen työmatkat pyöräillen – lisätiedot
Minna Jalonen, hankeasiantuntija
040 774 7449
minna.jalonen (at) perho.fi
Tiina Meriluoto, opettaja
050 559 4733
tiina.meriluoto (at) perho.fi