Usein kysytyt – FAQ

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia ammatillisesta koulutuksesta – osiot:


Oppilaitoksen valinta – valitse kaupungin paras ammatillinen koulutus

Q: Miksi Perho Liiketalousopisto on ykkösvalinta?
A: Perho Liiketalousopistosta valmistuu monipuolisesti osaavia vastuullisia ravintola-, matkailu- ja liiketoiminnan osaajia, joita työelämä arvostaa. Perholaisen arkeen kuuluvat muun muassa seuraavia:

  • kansainvälisyys – noin 25 % opintonsa aloittaneista perholaisista hankkii osaamista myös ulkomailla
  • kilpailutoiminta – perholaisilla on mahdollisuus laittaa itsensä likoon; näyttää osaamistaan kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa
  • monipuolinen yksilöllinen koulutus – jokaisella perholaisella on oma yksilöllinen urapolku ja oma uraohjaaja
  • ohjaus ja hyvinvointi – palvelut kampuksilla päivittäin läsnä ja perholaista lähellä
  • yhteisöllisyys – perholaisilla yhdessä tekeminen ja aito välittäminen on jokapäiväisiä asioita
  • opiskelijaruokailu – perholaisilla ilmainen ja aina herkullinen opiskelijalounas, joka voi olla myös opiskelijan ehdottama oma lempiruoka
  • tekemällä oppiminen – perholainen hankkii osaamista oikeassa työympäristössä oikeita asiakkaita palvellen
  • valtakunnallinen urheiluoppilaitos – perholainen voi opiskella joustavasti yhdistää opiskelun ja urheilun
  • liikuntamahdollisuudet – oma liikuntakeskus Helmi Center perholaisten käytettävissä koulupäivien aikana
  • hyvät liikenneyhteydet – Malmin kampuksen kulmille tuovat juna ja bussi, Töölön kampukselle vastaavasti muun muassa metro ja ratikka
  • kestävä kehitys – perholaisilla on vastuullisen toiminnan oppimista tukemassa mun muassa oma kaupunkipelto, Green City Farm
  • amk-väyläopinnot – osana perustutkintoa on mahdollista suorittaa ruokatuotannon johtamisen, matkailun liikkeenjohdon tai tradenomin opintoja, ja nopeuttaa näin mahdollisia alan jatko-opintojaan ammattikorkeakoulussa
  • monipuoliset oppimisympäristöt – perholainen hankkii osaamista kampuksilla, työelämässä, verkossa 24/7, Perhon ravintoloissa, Green City Farmilla, Helmi Centerissä jne.

Q: Voiko Perho Liiketalousopistossa opiskella kieliä ja matikkaa sekä psykologiaa?
A: Kyllä.

Q: Miten kansainvälisyys näkyy opinnoissa?
A: Meillä kaikkiin ammatillisiin tutkinnon osiin voi hankkia osaamista myös ulkomailla. Opiskelijoillamme on mahdollisuus osallistua vaihtuviin kansainvälisiin liikkuvuus- ja kehittämishankkeisiin, joihin osallistuu opiskelijoita kansainvälisistä yhteistyöoppilaitoksistamme muun muassa Saksasta, Italiasta, Unkarista ja Espanjasta.

Vuosittain perholaisia käy ulkomailla muun muassa opintomatkoilla ja työelämässä oppimassa. Kaikilta Perho Liiketalousopiston koulutusaloilta voi työllistyä ulkomaille.

Ja voihan meillä opiskella englannin lisäksi saksaa, espanjaa, ranskaa ja venäjää!


Osaamisen hankkiminen työelämässä – opi ja valmistu työpaikalla suoraan ammattiin

Q: Pääseekö jo ensimmäisenä opiskeluvuotena työelämässä oppimaan?
A: Kyllä pääsee.

Q: Mitäs sitten, jos en löydä työelämässä oppimispaikkaa?
A: Kaikki löytävät työelämässä oppimispaikan – muun muassa oma uraohjaajasi sekä työllistymisen varmistajamme ovat tukenasi sen hankkimisessa.


Lukiosta/muista opinnoista ammatilliseen koulutukseen

Q: Minulla on lukio suoritettuna. Onko Perho Liiketalousopistossa tarjolla ylioppilaspohjaista koulutusta?
A: Kyllä on. Voit hakea meille lukio- sekä muu tutkinto- ja/tai työelämätaustaisiin perustutkintoihin jatkuvassa haussa.

Lukion tai ammatillisen tutkinnon suorittaneet opiskelevat ammatillista perustutkintoa HOKSin (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma) mukaan, arvioitu valmistumisaika on 1,5–2 v (peruskoulupohjaisten opintojen arvioitu valmistumisaika on kolme vuotta). HOKSaaminen eli opintojen henkilökohtaistaminen tarkoittaa, että jokaiselle opiskelijalle suunnitellaan ja toteutetaan hänen tarpeita vastaava koulutuspolku.

Q: Olen jo suorittanut ammatillisen perustutkinnon. Voinko silti hakea Perho Liiketalousopistoon?
A: Kyllä voit. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea jatkuvan haun kautta ammatilliseen koulutukseen (ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot).

Q: Opiskelen tällä hetkellä ammatillista perustutkintoa, mutta haluan vaihtaa alaa. Voinko hakea Perho Liiketalousopistoon?
A: Voit hakea meille jatkuvan haun kautta.


Haluan valkolakin – kaksoistutkinto

Q: Voiko ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon (kaksoistutkinto) suorittanut hakea korkeakouluun tai yliopistoon?
A: Kyllä voi. Suoritettuasi sekä ammatillisen perustutkinnon että ylioppilastutkinnon sinulla on kaksinkertaiset mahdollisuudet päästä korkeakouluun: joko ammatillisella todistuksella tai ylioppilastodistuksella. Hyvällä perustutkinnolla voi päästä suoraan ammattikorkeakouluun ilman pääsykoetta.

Q: Mitä hyötyä on suorittaa perustutkinto ja ylioppilastutkinto samaan aikaan?
A: Valintasi on kaksoistutkinto, jos haluat ylioppilaslakin, haluat oppia myös tekemällä pelkän lukemisen sijaan, mutta haluat kuitenkin opiskella yleissivistäviä aineita (esim. kieliä ja matematiikkaa) enemmän, kuin mitä pelkkään ammatilliseen tutkintoon kuuluu. Kaksoistutkinnossa saat hyvät valmiudet jatko-opintoihin.

Kaksoistututkinto-opinnot vievät 3 vuotta, jona aikana voi siis suorittaa peruskoulupohjaisen ammatillisen perustutkinnon sekä ylioppilastutkinnon. Erikseen suoritettuinahan ne veisivät yhteensä 5–6 vuotta.

Kaksoistutkinnon lukio-opinnoissa ja perustutkinto-opinnoissa menestyminen eivät ole sidoksissa toisiinsa. Vaikka lukio-opinnot eivät johtaisi ylioppilastutkintoon, voit silti valmistua ammatilliseen perustutkintoon. Tiukan paikan tullen lukio-aineet voi suorittaa perustutkinnon yhteisten aineiden opintoina.

Q: Tuleeko kaksoistutkinnon suorittaneesta ylioppilas?
A: Kyllä, mutta ylioppilaskirjoitukset pitää toki läpäistä.

Q: Onko opiskelu kaksoistutkinnossa tuplasti raskasta?
A: Samanaikaiset ammatilliset opinnot ja lukio ovat haastavammat kuin pelkkä ammatillinen perustutkinto, mutta yhdistelmämä kevyempi kuin pelkkä lukio.

Q: Suoritetaanko kaksoistutkinnossa kaikki lukion kurssit?
A: Matkailualan ja liiketoiminnan kaksoistutkinnoissamme et saa lukion päättötodistusta, koska niissä ei suoriteta kaikkia lukion kursseja. Ravintola-alan kaksoistutkinnossa (kokki, ruokatuotannon osaamisala) voit suorittaa halutessasi koko aikuislukion oppimäärän perustutkinnon rinnalla.

Q: Mitä lukiokursseja Perho Liiketalousopiston kaksoistutkinnoissa opiskellaan?
A: Töölön kampuksella suoritettavissa kaksoistutkinnoissa (kokki sekä matkailuala ja liiketoiminta) voit mitä hyvänsä Eiran aikuislukion kursseja. Matkailualan ja liiketoiminnan kaksoistutkinnon voi suorittaa myös Malmin kampuksella, ja kaksoistutkinnossa lukion (Töölön yhteiskoulun aikuislukio) kurssit on ennalta sovittu eli opiskelet etupäässä kirjoitettavia aineita lukion kursseina.

Q: Opiskellaanko lukiokurssit Perho Liiketalousopistossa vai joudunko menemään johonkin lukioon suorittamaan ne?
A: Liiketoiminnan ja matkailualan kaksoistutkinnoissa lukio-opintojen opiskelu tapahtuu Malmin kampuksemme tiloissa. Sporttikaksoistutkinto-merkonomit opiskelevat kaikki opintonsa Mäkelänrinteen lukiossa. Töölön kampuksella lukio-opinnot opiskellaan Eiran aikuislukion tiloissa.


Haluan (myös) akateemisen koulutuksen – jatko-opinnot

Q: Miksi kannattaisi hankkia ammatillinen perustutkinto, vaikka tavoitteena olisi akateeminen tutkinto?
A: Siihen on montakin hyvää syytä!

Hyvällä perustutkinnolla voi päästä suoraan ammattikorkeakouluun ilman pääsykoetta.

Ammatillinen perustutkinto on nopein reitti työelämään. Jos perustutkinnon suoritetuasi jatkat saman alan opintoja korkeakoulussa, voit mm. rahoittaa opintojasi jatko-opintojasi edistävällä ja tukevalla oman alasi osa-aika- ja kesätyöllä. Ammatillista tutkintoa vastaavat korkeakouluopinnot sujuvat paremmin, kun olet jo hankkinut ammatillisissa opinnoissa alan perustiedot ja työkokemusta!

Ja vaikka vaihtaisit alaakin, mahdollisuutesi saada mielekästä ja paremmin palkattua osa-aikatyötä ovat luonnollisestikin paremmat ammatillisen pätevyyden turvin.

Jos olet epävarma ammatinvalinnasta, voit testata soveltuvuutesi alalle ammatillisissa opinnoissa. Esimerkiksi lukiopohjaisten ammatillisten opintojen kesto on keskimäärin kaksi vuotta, mutta moni suorittaa opinnot jo vuodessa – jopa nopemmin.

Q: Menetänkö jatko-opintomahdollisuudet korkeakoulussa, jos suoritan lukion jälkeen Perho Liiketalousopistossa ammatillisen perustutkinnon?
A: Et menetä. Ammatillisen peruskoulutuksen ja ammattikorkeakoulujen/yliopistojen haut ovat omia erillisiä hakujaan. Voit siis hakea ammatilliseen oppilaitokseen ja korkeakouluun vaikka saman aikaisestikin ilman, että haut vaikuttaisivat toistensa tuloksiin.

Ja suoritettuasi ammatillisen perustutkinnon voit edelleen hakea ammatti- ja tiedekorkeakouluihin.

Q: Jos haen Perho Liiketalousopiston ammatillisiin perustutkinto-opintoihin, menetänkö ”ensikertalaisen edun”, jos aion hakea myös ammatti- tai tiedekorkeakouluopintoihin?
A: Et menetä. Hakeminen ammatilliseen koulutukseen ja korkeakouluun tapahtuu eri aikaan ja eri yhteishakujen kautta. Voit saada ja ottaa vastaan opiskelupaikan molemmista yhteishauista (yhden paikan säännös koskee vain korkeakoulupaikkoja).

Jos saat paikan ensin ammatillisesta, ota paikka vastaan määräaikaan mennessä. Voit halutessasi peruuttaa sen, jos myöhemmin saat paikan  ammatti- tai tiedekorkeakoulusta. Muista kuitenkin peruuttaa se paikka, jota et ota vastaan – oli se sitten ammatillisesta oppilaitoksesta tai korkeakoulusta. Huomioi myös ammatillisen perustutkintomme tarjoamat mahdollisuudet Haaga-Helia ammattikorkeakoulun väyläopintoihin!

HUOM! Lukiopohjaisiin opintoihin voi hakea myös jatkuvassa haussa, joka on kokonaan Perho Liiketalousopiston itse järjestämä haku. Hakulomake täytetään opintopolku.fi:ssä.

Q: Kannattaako samaan aikaan hakea Perho Liiketalousopistoon ja ammattikorkeakouluun / yliopistoon?
A:  Kyllä kannattaa, tuplaat mahdollisuutesi opiskelupaikkaan. Hakemalla ammatilliseen koulutukseen yhteishaussa tai jatkuvassa haussa sekä ammattikorkeakouluun / yliopistoon yhteishaussa, voit saada ja ottaa vastaan useamman opiskelupaikan.

Q: Vaikuttavatko ammatillisen toisen asteen tutkinnon opintotukikaudet esim. amk-opintotukikuukausiin?
A: Eivät vaikuta. Toisen asteen opintoihin saamasi opintotuki ei kuluta mahdollisten korkeakouluopintojesi enimmäistukiaikaa. Myöskään korkeakouluopintoihin saamasi tuki ei vaikuta toisen asteen opintojen opintotukeen. Jos opiskelet ammatillisessa koulutuksessa, voit saada opintotukea opintojen laajuutta vastaavaksi ajaksi (enintään 180 osp).

Enimmäistukiaika toisen asteen opinnoissa >>
Opintotuki (Kela) >>


Opintojen pituus – aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Q: En ole opiskellut peruskoulun jälkeen, mutta olen ollut työelämässä jo kuusi vuotta. Onko opintojeni suunniteltu pituus siitä huolimatta kolme vuotta?
A: Ei välttämättä, sillä jokaisen opiskelijan opiskeluaika on henkilökohtainen. Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen tutkintoon lyhentää opiskeluaikaa.

Opintojen henkilökohtaistamisessa tunnistetaan ja tunnustetaan opiskelijan aiempi osaaminen ja suunnitellaan uuden osaamisen hankkimisen sisällöt ja tavat sekä osaamisen hankkimista tukevat ohjauksen ja tuen toimet. Aiempi osaaminen tunnustetaan niin opinnoista, työelämäkokemuksesta tai vaikka harrastuksista hankittu tutkintoa vastaava osaaminen.


Hakeminen, soveltuvuushaastattelu ja opiskelijaksi valinta

Q: Mitä teen, jos haluan muuttaa hakutietojani?
A: Kun olet lähettänyt hakemuksesi yhteishaussa, saat lähettämisestä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin. Viesti sisältää myös muokkauslinkin, jonka kautta pääset vielä hakuaikana lisäämään ja poistamaan hakutoiveita tai vaihtamaan hakutoiveidesi järjestystä. Säilytä saamasi vahvistusviesti muokkausta varten! Yhteishaussa hakutoiveita ei voi muuttaa hakuajan jälkeen.

Jos olet hakenut jatkuvassa haussa ja haluat muuttaa hakutietojasi, ota yhteyttä hakutoimisto (at) perho.fi

Q: Voinko hakea ammatilliseen perustutkintoon jos minulla on aiemmin kesken jääneitä opintoja?
A: Voit hakea. Muista toimittaa meille opiskelupaikan vastaanottaessasi kaikki tiedot kesken jääneistä opinnoistasi.  Niistä on mahdollista saada osaamisen tunnustamista ammatillisiin opintoihin.

Q: Onko Perho Liiketalousopistoon pääsykokeet? Pitääkö niihin lukea tenttikirjoja?
A: Perho Liiketalousopistoon ei ole yhteishaussa pääsykoetta. Poikkeuksena ovat urheiluhakijat, joille järjestämme urheilijahaastattelun. Jakuvassa haussa hakeneet kutsumme haastatteluun hakemusten ja vapaiden opiskelupaikkojen perusteella.

Q: Millä pistemäärillä voi tulla yhteishaussa hyväksytyksi Perho Liiketalousopiston opiskelijaksi?
A: Pistemäärät vaihtelevat vuosittain. Tietoa yhteishaunpisteiden määräytymisestä löydät täältä >>

Q: Täytyykö todistukset toimittaa hakuaikana Perho Liiketalousopiston hakupalveluihin?
A: Opintopolun hakulomake ohjeistaa liitteiden toimittamisen osalta hakukohdekohtaisesti.Valinta on ehdollinen siihen asti, kunnes alkuperäiset todistukset ovat tarkastettu opintojen alkaessa. Valinta voidaan perua, mikäli hakemuksessa on annettu virheellisiä tietoja.

Q: Miten haen jatkuvassa haussa?
A: Jatkuvassa haussa hakemuksia otetaan vastaan ja käsitellään läpi vuoden. Hakulinkit löytyvät näiltä sivuilta koulutusesittelyjen yhteydestä. Aloitus vaihtelee aloittain mutta on pääasiassa neljä kertaa vuodessa. Hakijoita kutsutaan hakemuksen perusteella haastatteluun.


Opiskelupaikan vastaanottaminen

Q: Kuinka otan opiskelupaikan vastaan yhteishaussa tai jatkuvassa haussa?
A: Yhteishaun valintatulokset julkaistaan valtakunnallisen aikataulun mukaisesti. Käytännöt vaihtelet aloittain, mutta tämän jälkeen postitamme opiskelijaksivalituille hyväksymiskirjeen. Opiskelupaikan voit ottaa vastaan myös sähköisesti opintopolku.fi:n Omat Sivut -kautta. Muista kuitenkin lähettää meille kopio peruskoulun päättötodistuksesta sekä muut mahdolliset liitteet kuten todistukset kesken jääneistä opinnoista ja työtodistukset.

Jatkuvassa haussa valintapäätöksestä ilmoitetaan sähköpostilla tai kirjeellä. Valintapäätöksen jälkeen saat ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen.


Opintojen aloitus

Q: Voinko lykätä opintojeni aloitusta saatuani opiskelupaikan?
A: Ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan seuraavista syistä:

  • suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua
  • on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla
  • on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.

Poissaolon lakisääteisen syyn todistavat dokumentit tulee toimittaa hakijapalveluihin oppilaitoksen määräämässä aikataulussa.


Usein kysytyt – FAQ. Kysy lisää!

Hakutoimisto palvelee opiskelijaksi hakemiseen liittyvissä asioissa. Palvelupisteet sijaitsevat Töölössä ja Malmilla.

Päivi Kaksonen, opinto-ohjaaja, ravintola-ala
040 480 5511
paivi.kaksonen (at) perho.fi

Anne Maijala, lehtori, opinto-ohjaaja, matkailuala
040 714 4276
anne.maijala (at) perho.fi

Karoliina Kemppainen, opinto-ohjaaja, liiketoiminta
040 714 4257
karoliina.kemppainen (at) perho.fi

Tuuli Merikoski, koulutuspäällikkö, Urhea-linjat
0400 711 728
tuuli.merikoski (at) perho.fi