Vastuullinen koulutus Perho PROssa
KEKE-opas:
Kestävä kehitys osana ammatillista kasvua
Perho PROn ra ravintoa-, matkailu- ja liiketoiminnan lisä- ja täydennyskoulutuksiin osallistuvat oppivat, kuinka he voivat omassa työssään ja työyhteisössään ohjata muitakin ottamaan huomioon kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kaikilla toiminnan osa-alueilla.
Ympäristön kunnioitus ja vastuullisuus Perho PROssa
Kestävä kehitys ja vastuullisuus ei ole pelkkää kierrätystä, vaan siihen sisältyy näkökulmat taloutta, henkilöstön hyvinvointia ja ympäristöä ajatellen.
Meillä on valmiudet järjestää merkittävä osa koulutuksista virtuaalisesti. Tämä vähentää hiilijalanjälkeä, kun opiskellakseen ei tarvitse matkustaa oppilaitokseen. Tarjoamme mahdollisuuden käyttää sähköisiä koulutusmateriaaleja. Kaikissa koulutuksissamme on mukana myös Ammattilaisen kädenjälki -verkkokurssit, joilla tuetaan opiskelijoidemme kestävän kehityksen ja vastuullisuuden osaamista kaikilla koulutusaloillamme.
Koulutuksemme järjestetään niin, että ne tuottavat lisäarvoa opiskelijoille ja työnantajille. Laajennamme ja vahvistamme verkostoja ja tuemme opiskelijoidemme tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamista, opiskelijoiden viihtyvyyttä ja hyvinvointia koulutusten aikana.
Perho PROn koulutusalat
Ravintola-ala
Keittiökoulutuksissa hyödynnämme Green City Farmin tuotteita. Raaka-aineiden hankinta suunnitellaan ympäristöä kunnioittaen. Kiinnitämme huomiota ennen kaikkea energiatehokkuuteen, raaka-ainevalintoihin ja hävikin minimointiin; käytössämme on Hävikkimestari -ohjelma.
Perho PROn Kokkikoulussa otetaan mahdollisimman laajasti huomioon kestävän kehityksen eri teemat ja näin ollen myös lähialueen tuottajat. Kokkikoulun kaikki menut ovat suoraan kasvisruokailijoille sopivia, joko lakto-ovo tai vegaanisia. Liha- ja kalatuotteiden osalta käytämme tarkoin valittujen tuottajien tuotteita ja suosimme lähituottajia.
Hyödynnämme sesongin tuotteita muun muassa säilömällä ja kuivaamalla oman peltomme tuotteita tulevien kokkikoulujen ja keittiökoulutusten varalle. Samalla saamme levitettyä tietoisuutta Green City Farmin toiminnasta kokkikoulun asiakkaille ja opiskelijoillemme. Juomatuotteina perinteisten viinien rinnalla kokkikoulussa on tarjolla Suomen vanhimman pienpanimon, Perhon panimon, omaa olutta.
Perhon oma Juustola on osa Perho PROn toimintaa. Juustolan toiminta sai alkunsa kouluttajamme intohimosta lähiruokaa ja vastuullisuutta kohtaan. Juustolassa valmistetaan tuore-, sinihome- ja Appenzeller-juustoja vastuullisten kuluttajien iloksi.
Liiketoiminta
Johtamisessa ja esimiestyössä kestävä kehitys nähdään kokonaisvaltaisena vastuullisen toiminnan osaamisena, ja näissä geneerisissä esimieskoulutuksissa painottuvat erityisesti sosiaalinen ja taloudellinen kestävä kehitys, toiminnan läpinäkyvyys ja eettisyys. Kestävän kehityksen näkökulma sisältyy kaikkiin koulutusohjelmien teemoihin niin strategian, henkilöstön, asiakkuuksien ja talouden johtamiseen kuin kehittämiseenkin. Opiskelijan oman toimialan kestävän kehityksen erityispiirteet ja painopisteet tulevat esiin soveltavissa oppimistehtävissä ja lopulta osaamisen näytöissä.
Vaikka kestävän kehityksen mukainen toiminta on myös jokaisen työntekijän omalla vastuulla, sisältyy johtajan ja esimiehen rooliin erityinen vastuu; miten kestävä kehitys näkyy organisaation strategiassa, toteutuvatko kirjatut tavoitteet myös käytännön tasolla, mikä mielikuva on asiakkailla, miten henkilöstön hyvinvointia, työturvallisuutta ja osaamista edistetään.
Liiketoiminnan tutkinnoissa kestävä kehitystä käsitellään kannattavan liiketoiminnan, eettisen toiminnan sekä laadukkaiden ja turvallisten työprosessien kautta. Liiketoiminnan ala on laaja ja esimerkkejä pyritään ottamaan opiskelijoiden toimialoilta. Esimerkiksi somepainotteisessa koulutuksessa puhutaan vastuullisesta ja eettisestä viestinnästä sekä eettisestä ja hyvästä asiakaspalvelusta.
Muu täydennys- ja lisäkoulutus
Perho PRO järjestää viinikursseja Lontoolaisen Wine & Spirit Education Trustin (WSET) valtuuttamana. WSET on vuodesta 2019 laittanut materiaalit kierrätettäviin materiaalikoteloihin muovisten sijaan. Turhasta papereiden lähettämisestä on luovuttu ja esimerkiksi tentteihin liittyvät paperit lähetetään sähköpostilla. Viinikurssien maisteltavissa viineissä on mukana orgaanisia viinejä, ja kursseilla käsitellään kestävän kehityksen aiheita.
Laatu on vastuullisen toiminnan keskeisiä käsitteitä. Oppilaitoksen omistama ja yksinoikeudella operoima matkailu- ja palvelualoille tarkoitettu Laatutonni -koulutus on laadun kehittämiseen ja jatkuvaan parantamiseen valmentava kokonaisuus. Laatutonni perustuu kansainvälisiin laatupalkintokriteeristöihin. Olemme toteuttaneet Laatutonni-koulutuksia vuodesta 2001 ja niihin on osallistunut tähän mennessä yli 1100 toimijaa ympäri Suomen. Käytännönläheisillä ja heti käyttöönotettavilla työkaluilla yritykset pääsevät jo valmennuksen aikana kiinni konkreettiseen laatutyöhön.