Kokkien ja tarjoilijoiden SM-parikilpailut

Perho Liiketalousopiston Töölön kampuksella järjestettiin kokkien ja tarjoilijoiden SM-parikilpailut 2.–3.4.2019. Perholainen kokkijoukkue sijoittui toiseksi.

Kokkien ja tarjoilijoiden SM-parikilpailut

Perho Liiketalousopiston kokkiopiskelijat Triin Gristsenko ja Leevi Starck sijoittuivat kokkien kilpailussa hopealle

Kilpailuihin osallistuminen on opiskelijalle osa oppimisprosessia

Jo vuodesta 1981 järjestetyllä kokkien ja tarjoilijoiden parikilpailulla pyritään lisäämään ravintola-alan ammatillista osaamista ja arvostusta, edistämään kansallista ja kansainvälistä ruoka- ja tapakulttuuria sekä motivoida opiskelijoita oman ammattitaitonsa kehittämiseen.

”Kilpailuihin osallistuminen on nuorelle oppimisprosessina mitä parhain tapa hankkia ja täsmentää omaa osaamista keittiössä ja salissa. Kilpailijoiden ruoat olivat ravintolamaiseen tyyliin hyvin maustettuja, suolaa niissä oli riittävästi sekä kypsennystavat oikeat, jos nyt tasalaatuisuus alku-, pää- ja jälkiruokien lopputuloksessa vaihteli. Mielelläni kannustaisin työssäoppimispaikoissa ja oppilaitoksissa harjoituttamaan opiskelijoilla veitsen käsittelyä ja leikkaamista”, sanoo päätuomarina toiminut Jari Hämäläinen.

Kokkien ja tarjoilijoiden SM-parikilpailut

Eeti Turpela ja Nea Kankaanpää saivat kunniamaininnan parhaasta baarityöskentelystä

Kokit valmistivat alku-, pää- ja jälkiruoat yllätysruokakorin raaka-aineista. Pääruoan aineksina oli tänä vuonna karitsankare, kateenkorva ja maa-artisokka.

Alkuruokaan oli varattu nieriää, kampasimpukkaa ja parsaa. Keväisessä jälkiruoassa maistui mansikka, raparperi ja valkosuklaa.

Teoriatietoja mitattiin gastronomiassa, hygieniassa ja raaka-aineiden tuntemuksessa sekä matematiikassa. Tekniikkatehtävä mittasi veitsenkäsittelytaitoa.

Kilpaileminen eri areenoilla sujui moitteetta ja tarjoilijoita oli sopivasti tuomaroitavaksi. Kannustaisin opiskelijoita opintojen ohella extratöihin eri liikeideoin toimiviin ravintoloihin kasvattamaan kokemustaan. Ketäpä ei kiinnostaisi tuplahyöty: toistojen tuoma varmuus ammattitaitoon ja palkka.

Tarjoilijat kattoivat pöytiä, tunnistivat viinejä, valmistivat drinkkejä ja koristelivat mielikuvitustaan käyttäen show-pöytiä. Varsinaisena kilpailutehtävänä oli kattaa ja tarjoilla juhlalounas neljälle kutsuvieraalle.

Kilpailun tulokset

Salin päätuomari Jyrki Tarvosen mielestä kilpailuissa nähdyt palvelualan tulevat ammattilaiset ovat kovaa vauhtia suuntaamassa huippuravintoloihin.

Tarjoilijoiden kilpailun kolme parasta

  • Leila Karhunen ja Oona Leivo, Turun ammatti-instituutti
  • Natalie Hayashi ja Maria Ushakova, Stadin ammatti- ja aikuisopisto
  • Melisa Lindén ja Emilia Salminen, Gradia Jyväskylä

Kokkien ja tarjoilijoiden SM-parikilpailut

Kokkien kilpailun kolme parasta

  • Iida Sääskilahti ja Ilona Vasiljeff, Lapin koulutuskeskus REDU
  • Triin Gristsenko ja Leevi Starck, Perho Liiketalousopisto
  • Elin Broberg ja Venla Tiilikainen, Yrkesinstitutet Prakticum

Kokkien ja tarjoilijoiden SM-parikilpailut

Palkintojen jaon jälkeen luovutettiin vuoden 2020 SM-parikilpailujen järjestäjälle viestikapula, joka lähtee kuopiolaiseen kyytiin Savon ammatti- ja aikuisopistoon. Viestikapula on kulkeutunut järjestäjältä toiselle kilpailujen alkuajoista saakka.

Vuoden 2019 kilpailuihin osallistui kahdeksan kokki- ja yhdeksän tarjoilijajoukkuetta. SM-kilpailun voittajat edustavat Suomea eväällä 2020 pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa Norjassa.

Kokkien ja tarjoilijoiden SM-parikilpailut – lisätietoja

Tarjoilijoiden kilpailu
Seppo Honkanen, kv-koordinaattori, Ravintolapalvelun World Skills Ekspertti
040 147 851
seppo.honkanen (at) perho.fi

Kokkien kilpailu
Sampo Kantele, lehtori
040 480 7979
sampo.kantele (at) perho.fi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments