blogi: Noora, Taitaja2021 & Visuaalinen myyntityö

Mirjami Lehikoinen, lehtori
mirjami.lehikoinen (at) perho.fi

Tervetuloa kurkistamaan Taitaja 2021-semifinaalien 3.2. Visuaalinen myyntityö -lajin kilpailutehtävän (pöytäesillepanon rakentaminen) tunnelmiin Malmille!

Noora, Taitaja2021 & Visuaalinen myyntityö

Tämän tekijä jatkaa kyllä finaalikilpailuun!

Kilpailutoiminta tarjoaa henkilökohtaisia haasteita, huomiota ja sparrausta myös tavoitteellisesti opiskeleville. Kilpailutoiminta luo näille opiskelijoille ikimuistoisia kokemuksia, oppia ja itsensä ylittämistä ja on auttanut myös työllistymisessä.

Taitaja-kilpailujen Visuaalinen myyntityö -lajin perholainen semifinalisti oli monilahjakas merkonomiopiskelija Noora Salo KT19LT-ryhmästä. Kilpailusta jäi myös minulle valmentajana hyvä fiilis, sillä ohjattavanani oli ollut opiskelija, joka on selvästi visuaalinen, trendeistä hyvin perillä sekä määrätietoinen ja aina innokas oppimaan uutta.

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon alle 22-vuotiaiden Suomen mestaruuksista

Poikkeusajan järjestelyt myös Taitaja -kilpailussa

Korona-ajan Taita 2021 -semifinaalit toteutettiin opiskelijan omassa oppilaitoksessa noudattaen tarkkoja sääntöjä ja ohjeita. Nyt oltiin Perho Liiketalousopiston Malmin kampuksella, joka on liiketoiminnan, matkailualan ja urheilijakoulutuksemme pääkampus.

Tänä vuonna kilpailijoilla oli ensimmäistä kertaa ennakkotehtävä: opiskelijan piti valita alueeltaan keittiötuotteita myyvä yritys, sopia tuotteiden lainaamisesta kilpailupäivän pöytäesillepanoa varten, valita tuotteet ja tuoda ne koululle sekä tehdä tästä yhteistyöstä raportti. Ja myöhemmin tietysti palauttaa tuotteet.

Muu etukäteisvalmentautuminen meni varsin perinteisesti: opiskeltiin teoriaa, harjoiteltiin pöytäesillepanoa koulun tuotteilla ja treenattiin asiakasinformaation tekemistä.

90 minuutin rutistus

Kilpailua edeltävänä päivänä Noora oli noutanut valitsemansa tuotteet Stockalta. Minun tehtäväni oli valmistella kilpailutila.

Itse kilpailupäivänä kilpailijalla oli 1,5 tuntia aikaa purkaa tuotteet, tehdä houkutteleva, myyvä ja brändiin sopiva pöytäesillepano sekä asiakasinformaatio – ja kirjoittaa päivästä itsearviointi ja pakata tuotteet. Kilpailijan huoltaja-valmentaja-valvojana dokumentoin kilpailun tuomareille Nooran työskentelyä: otin kuvia työn etenemisestä puolen tunnein välein.

Kilpailupäivä

Klo 13: Kilpailu alkaa

Tuotteet haettu ja valmiina kilpailuun! Noora oli halunnut tehdä yhteistyötä Stockmannin kanssa, joka ei ole aiemmin tehnyt oppilaitosyhteistyötä. Tuotteeksi Noora oli valinnut Casa Stockmann -brändin, josta kertyi neljä kassillista kotimaista designia esille pantavaksi.

Noora, Taitaja2021 & Visuaalinen myyntityö

Stockman Casa -tuotteiden matka kapsäkeistä pöytäesiillepanoksi alkaa

Klo 13.30: Tuoteet purettuna ja valmiina somistukseen

Noora sai puolessa tunnissa purettua tuotteet. Varsinkin lainatavaroiden kohdalla se oli tehtävä varoen ja huolellisesti.

Jo kohta somistus oli pitkällä. Nooran työskentely on johdonmukaista ja tarkkaa; pöytäesillepano noudattaa visuaalisen myyntityön teorian oppeja.

Koko kilpailun aikana kaikilla kisaajilla on ääniyhteys muihin kilpailijoihin ja tuomareihin Teamsin kautta. Omasta puolestani yritin koko kilpailusuorituksen ajan välttää katsekontaktia Nooraan, jottei kumpikaan olisi vahingossakaan puhunut mitään…

Voin sanoa, että koville otti vierestä seuraaminenkin! Vaikka en itse kisaamiseen osallistunutkaan, pulssini oli koko ajan varmasti yli 200.

Klo 14: Kohta valmista!

Noora, Taitaja2021 & Visuaalinen myyntityö

Somistus on jo melkein valmis. Noora tekee hinnastoa.

14.30: Takaisin alkuun ;)

Noora, Taitaja2021 & Visuaalinen myyntityö

Valmista finaaliin!

Tehtävä suoritettu! Noora purki ja pakkasi tavarat huolellisesti Stockmannille palautusta varten, kun minä lähetin kilpailutehtävät ja päivän kuvat tuomaristolle.

Tulos: finaalipaikka lunastettu!

Kuten kilpailutyöstä (ks. kuva yllä) voi arvatakin, Nooraa jatkaa finaaliin.

”Ammattimainen, tasapainoinen, mielenkiintoinen, vahva tarinankerronta”, tuomarit arvioivat, huippupisteiden lisäksi.

”Noora vaikuttaa vanhemmalta kuin on.”

”Huippuopiskelija” kuvaavat perholaiset uraohjaaja ja opettajat Nooraa.

Lähdemme ilolla ja innolla treenaamaan haastavaan Taitaja-finaaliin!


P.S.

Noora on btw saanut käytännön kokemusta visuaalisesta myyntityöstä muun muassa viime kesän työharjoittelussaan Green City Farmilla: