Vuosi 2022 alkaa vegaanihaasteella

Perho Liiketalousopisto haastaa kaikki perholaiset aloittamaan vuoden 2022 vastuullisesti: osallistumaan valtakunnalliseen vastuullisuustekoon, vegaanihaasteeseen.

Tammikuun vegehaaste!

Starttaamme siis opintovuoden 2022 jalkauttamalla arvomme edelläkävijyys ja vastuullisuus valtakunnallisella vegaanihaasteella >>

Ilmoittaudu mukaan kokeilemaan kasvisruokaa tammikuun ajan

Tammikuun ajan molemmilla kampuksillamme pääsee kokeilemaan vegaanista ruokavaliota vaikka joka koulupäivä. Voit toteuttaa haasteen joko täysin vegenä tai vaikka vain lisäämällä kasvisruoan osuutta ruokavaliossasi.

Voit saada haastekaveriksi myös tuutorin (laita ao. ilmoittautumislomakkeessa ruksi kohtaan ”haluan tuutorin”), joka opastaa kasvisruokaan siirtymisessä.

Vegaanin JOO ja EI

Mitä vegaanit syövät

  • Kaikkia kasviksia eli vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, pähkinöitä, sieniä, ja viljatuotteita. Maailmassa on yli 20 000 syötävää kasvilajia.
  • Useita sekasyöjällekin tuttuja ruoka-aineita on olemassa vegaanisena, kuten erilaisia pihvejä ja pyöryköitä, makkaroita, leikkeitä ja muita ”lihankaltaisia” aineksia.
  • Ruoka-aineita löytää kaupasta valmiina tuotteina tai niitä voi valmistaa itse.
  • Vegaanille sopivat myös eri kasvimaitopohjaiset tuotteet kuten esimerkiksi soija-, kaura-, riisi- tai pähkinäpohjaiset maidot, kermat, jäätelöt ja jogurtit sekä erilaiset kasviperäisistä aineista valmistetut juustot (esim. soijajuusto).

Vegaanin ruokavalioon ei kuulu

  • Vegaanit eivät syö lihaa missään muodossa (ei myöskään jauhelihaa, makkaroita tms.), kanaa tai muita lintuja, kalaa, rapuja tai simpukoita.
  • Vegaanit eivät syö muitakaan eläinkunnan tuotteita, kuten kananmunia, hunajaa, maitoa, voita, juustoa tai muita maitotuotteita. Vegaanit eivät myöskään syö ruokia, joissa on liha-, kala-, tai kanalientä, liivatetta tai eläinrasvoja.

Entä lisäaineet?

  • Eläinperäisiä valmistusaineita, joita vegaanit eivät syö, ovat mm. hera, kaseiini, kaseinaatit, laktoosi eli maitosokeri, juoksutteet, liivate eli gelatiini, albumiini ja munajauhe.
  • Vegaanien suhtautuminen eläinperäisiin lisäaineisiin saattaa vaihdella suuresti!

P.S.

Ei vain tammikuussa: kampuksillamme on läpi vuoden viikottainen ilmastoystävällinen kasvisruokapäivä.