Juhannuksen grillivinkki

Juhannuksena aurinko ei nouse eikä laske, mitä suomalainen juhlistaa korkkaamalla pullon sytytysnestettä.

Juhannuksen grillivinkki: sitruunalla ja yrteillä maustettu kokonaisena grillattu siika, Chimichurri-kastike ja sitruuna-balsamico-vinaigrettella herätelty tuoresalaatti

Herkullisen hyvää juhannusta & erinomaisen makoisaa kesää!

Millähän sitä taas hemmotelisi itseään (ja lähipiiriään) juhannuksena? Miten olisi ruoka, suussa sulava

  • sitruunalla ja yrteillä maustettu kokonaisena grillattu siika
  • Chimichurri-kastike
  • sitruuna-balsamico-vinaigrettella herätelty tuoresalaatti?!

Perho PROn koulutusasiantuntija Sami Rantanen, anna palaa:

Juhannuksen grilliherkut – reseptit:


Oletko vannoutunut hiilillä grillaaja?

Liiallinen sytytysnesteen käyttö hidastaa hiilloksen syntyä ja lopputuloksena on usein se, että grillattava ruoka laitetaan paistumaan aivan liian aikaisin. Seurauksena on epämiellyttävä sivumaku ja rankat päästöt.

Luomusti tehokkain tapa sytyttää hiilet on käyttää sytytysnesteen sijaan koivuntuohta. Jos tuohta ei ole saatavilla, hiilipussin paperi ajaa aivan hyvin saman asian. Hiluilla ei tässä pärjää.

Hiilten onnistuneen syttymisen voi varmistaa sillä, että grillistä nousee pientä savua ja hiilikasasta hehkuu käteen aavistus lämpöä; luomusti sytytetyt hiilet eivät meinaan roihua, vaan ne palavat hitaasti. Eli älä heti polta hihojasi, kyllä siellä grillissä tapahtuu, vaikkei lieskat nuolekkaan omenapuun latvaa.

Hiilloksen syntymistä voi auttaa hiilikekoon puhaltelemalla – lisähappi auttaa tulta leviämään – minkä toki jokainen takan tai puulieden käyttäjä jo tietääkin.

Grilli syttyy myös rypsiöljyllä

Jos ei ole tuohta, voi sytytyksen hoitaa rypsiöljylläkin: valele hiilille vähän öljyä, kasta vaikka hiiilisäkin paperipaloja öljyyn ja sytytä ne. Öljyinen paperi syttyy ja palaa hitaasti, mutta rypsiöljyä ei kannata laittaa hiilille liikaa. Grillaamaan ei pääse kuitenkaan alta nanosekunnin. Päin vastoin.


Herkullisen hyvää juhannusta & erinomaisen makoisaa kesää!