#tunneruokasi feat. mustikka

Herkullinen. Runsaasti A- ja B-vitamiinia, mangaania, kuituja sekä flavonoideja. Fenoliyhdisteitä, kuten ellagitanniineja, kversetiinia ja klorogeenihappoa, C-vitamiinina, magnesiumia ja kalsiumia. Antosyaani-väriaineita, joiden käytön on kokeissa havaittu pienentävän useiden sairauksien kuten sydän- ja verisuonisairauksien, silmäsairauksien ja syövän riskejä.

Mikä se on?

Se on superfood, Suomen metsistä jokamiehen oikeudella poimittava mustikka!

Ja vaikka sanotaan, että kaikki terveellinen ruoka on pahan makuista, eipä pidä tämän(-kään) marjan kohdalla yleistys paikkaansa. Mustikka on hurjan hyvää jo sellaisenaan …ja siitä alkaen käyttölista onkin pitkä kuin metsään eksyneen matka kotiin mustikkamaidolle.

Tällä #tunneruokasi-videolla Perho PROn päällikkö Juha Turtiainen on lähtenyt eräkaverinsa, Robinin, kanssa vakoilemaan kesän 2020 satonäkymiä haaveissa saada mustikkahyvää ruokapöytään (kun se aika koittaa):

Tärkeää tietoa mustikkanoviiseille

Jos et ole koskaan metsässä käynyt ja mustikkaa nähnyt, niin mustikka on puolukoiden sukuun kuuluva kanervakasvi, joka tuottaa siis verekseltäänkin syötäviä marjoja, kypsinä semmoisia syvän sinisiä. Mustikka kasvaa tuoreissa kangasmetsissä ja muissa kosteissa metsissä Hangosta Ivaloon. Se kukkii toukokuusta heinäkuuhun, ja marjaa kypsyy heinäkuusta alkaen.


Hus sinä metsään

Hus sinä metsään!
Mitä sinä metsässä?
Tuomahan marjoja
Punaisella pussilla,
Sinisellä silkillä,
Korialla kontilla,
Vaskisella va’illa,
Kultaisella kuppisella,
Maalatulla maljasella.

Hus tosiaan. Thaimaan päätös olla päästämättä tänä vuonna marjanpoimijoita Suomeen uhkaa jättää superfoodit metsään ”kokonaan”. Viime kesänä Suomeen saapui 2.500 thaimaalaista poimijaa. Tälle vuodelle määrää korotettiin 500 poimijan verran – sitten tuli korona ja nyt satoja tuhansia kiloja mustikkaa, puolukkaa ja lakkaa ennustetaan jäävän mättäille. Tänä vuonna superfood saa siis todennäköisesti myös superin hinnan. Viime vuonna mustikkakilo maksoi noin kympin.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments