Nainen, mies ja työnhaku

Vaikuttaako tapaan hakea töitä se, sattuuko olemaan nainen vai mies?

Samasta puusta veistettyjä näytimme olevan ainakin työelämän somekanava LinkedInin naisnäkökulmasta tekemässä selvityksessä siltä osin, miten avoimia olemme uusille työmahdollisuuksille. Muuten tyyleissä on eroja – ainakin vuonna 2018.

Nainen, mies ja työnhaku

Mies jo kloussaa, kun nainen vielä miettii…

Nainen vs. mies

Työmahdollisuuksiaan nainen ja mies tutkivat siis yhtäläiseen tapaan, mutta sekä itse työnhaku että yritysten tapa rekrytoida eivät enää kulkeneet samassa linjassa. Eroavuuksia alkoi syntyä varsinkin siinä vaiheessa, kun oli toiminnan aika.

Jotta nainen hakisi työpaikkaa, hänen täytyy mielestään täyttää 100 % työpaikkakuvauksessa vaadituista kriteereistä. Miehen mielestä hän [mies] on aivan ässä hakijaksi, jos hän täyttää 60 % vaadituista kriteereistä.

Mieheen verrattuna nainen pyytää 26 % epätodennäköisemmin suosituksia hakemuksensa tueksi.

Naiselle on huomattavasti miestä tärkeämpää tietää, kuinka paljon palkkaa työpaikassa tarjotaan. (LinkedInin tulkinta tästä on, että naisille voi olla tärkeämpää tietää, että yritys toimii läpinäkyvästi ja rekrytoi sukupuolineutraalisti.)

Yritys vs. mies/nainen

Miten rekrytoija reagoi nais- ja mieshakijaan?

Kun rekrytoija etsii ehdokkaiden, tässä tutkimuksessa LinkedInissä esillä olevia profiileja, se klikkaa auki haussa esiin nousevan naisen profiilin 13 % harvemmin kuin miehen profiilin. Se myös laittaa viestin naiselle 3 % epätodennäköisemmin.

Kun rekrytoija sitten avaa naisen profiilin, se huomaa naisen olevan aivan yhtä pätevä kuin mieskin!

Kumpi saa työpaikan?

Vähän kuin paradoksina: loppupeleissä nainen saa hakemansa työpaikan 16 % miestä todennäköisemmin.

Tai ei sittenkään mikään paradoksi.

LinkedInin mukaan tämä voi johtua näet siitä, että nainen hakee yleensä vain työpaikkaa, johon kokee olevansa erittäin pätevä, se 100 prosenttinen match. Silloin se usein onkin Match – tai jopa ÜberMatch: rekrytoija saa pätevämmän tekijän kuin mitä ehkä oli etsinytkään.