Ravintola-, matkailu- ja liiketoiminta alojen ammatilliset perustutkinnot ja kaksoistutkinnot. Opintoihin voi yhdistää tavoitteellisen urheilun.
Ammatillinen koulutus on paljon muutakin kuin vain opiskelua – se on ovi kohti unelmia, olipa tavoitteena päästä nopeasti työelämään tai edetä perustutkinnon jälkeen jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun. Hae yhteishaussa Perhoon ravintola-alan, matkailualan tai liiketoiminnan ammatilliseen perustutkintoon tai kaksoistutkintoon.
Meillä oppii tekemällä – ei koeviikkoja!
Perho Liiketalousopistossa oppii asiat käytännössä heti alusta lähtien. Ammatillisissa opinnoissa ei ole stressaavia koeviikkoja, vaan merkityksellistä oppimista tekemällä.
Nopeasti ammattiin ja jatko-opintoihin
Ammatillinen koulutus on suora väylä työelämään ja jatko-opintoihin. Ravintola-alan, matkailualan ja liiketoiminnan perustutkinnoissa voi yhdistää ammattikorkeakoulun väyläopintoja >> perustutkinto-opintoihin. Tämä tarkoittaa, että polun kohti ammattikorkeakoulua voi aloittaa perusopintojen aikana ja nopeuttaa omaa tavoitettaan.
Kun taskussa on ammatillinen perustutkinto ja työkokemusta, uramahdollisuudet laajenevat, voi helposti siirtyä eri työtehtäviin, jatkokouluttautua työn ohella tai jopa työllistyä kiiinnostuksensa mukaisesti ulkomaille. Kansainvälisissä oppimisympäristöissä hankittu osaaminen vahvistaa ammatillista osaamista ja työllistymismahdollisuuksia.
Kuka voi hakea yhteishaussa?
Yhteishaku on tarkoitettu peruskoulusta valmistuneille, joilla ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa. Hakemus lähetetään opintopolku.fi-palvelussa hakuaikana 18.2.–18.3.
Urheilija voi hakea meille ja yhdistää liiketoiminnan perustutkintoon urheilun – sekä lukio-opintoja Märskyssä! Urheilu yhdistettynä ravintola- tai matkailualaan onnistuu sekin joustavin opintojärjestelyin.
Hakija voi tulla valituksi opiskelijaksi myös harkintaan perustuvassa valinnassa, esimerkiksi jonkin erityisen syyn perusteella tai kun todistusta ei voi verrata suomalaiseen perusopetuksen päättötodistukseen.
Olemme valtakunnallinen urheiluoppilaitos.
Yhteishaun tulokset ja opiskelupaikan vastaanottaminen
Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 12.6.2025. Tieto opiskelupaikasta tulee Opetushallitukselta sähköpostilla. Opiskeluapaikka vastaanotetaan saadun linkin kautta.
Hae Perhoon yhteishaussa 2025 – lisätiedot
Karoliina Karusuo, koulu- ja hakumarkkinoinnin koordinaattori
040 774 7493
karoliina.karusuo (at) perho.fi
Päivi Kaksonen, opinto-ohjaaja/ravintola-ala
040 480 5511
paivi.kaksonen (at) perho.fi
Kati Koivusalo
Lehtori, opinto-ohjaaja (liiketoiminta Töölön kampus)
040 7144 258
kati.koivusalo (at) perho.fi
Mervi Vilén-Peltoniemi, opinto-ohjaaja/ravintola-ala
040 738 9375
mervi.vilen-peltoniemi (at) perho.fi
Anne Maijala, lehtori, opinto-ohjaaja/matkailuala
040 714 4276
anne.maijala (at) perho.fi
Karoliina Kemppainen, opinto-ohjaaja (liiketoiminta Malmin kampus)
040 714 4257
karoliina.kemppainen (at) perho.fi
Lars Eriksson, koulutusjohtaja, urheilijan ammatillinen koulutus
0400 529 016
lars.eriksson (at) perho.fi
Tuuli Merikoski, asiantuntija, urheilijan ammatillinen koulutus
0400 711728
tuuli.merikoski (at) perho.fi
Osatutkinto: Hospitality -koulutus
/in Avoimet haut, Uutiset /by Jonna OrdningSuora väylä hotellialan ammattilaiseksi
Kiinnostaako sinua tulevaisuus kansainvälisellä ja kasvavalla matkailualalla? Hae mukaan Hospitality -koulutukseen ja saat nopean startin – työllistyt alalle tai jatkat opintoja koko matkailualan perustutkintoon asti!
Olet kiinnostunut matkailualasta ja sinulla on jo kokemusta asiakaspalvelusta.
Hakeminen
Haku on auki 22.1.-16.2.2025 . Haastattelut viikolla 9. Intensiivijakso 10.3.–28.3.2025.
Mitä tarjoamme?
Tarjoamme sinulle monipuolisia tutkinnon osia; hotellin asiakaspalvelu, kokouspalvelut sekä ravintolan asiakaspalvelu ja myynti. Intensiivijakso on kolmen viikon tiivis koulutusjakso, jota seuraa noin kahden kuukauden työelämäjakso yhteistyöhotelleissa. Pienet ryhmäkoot (10–15 opiskelijaa) takaavat yksilöllisen opetuksen.
Hospitality –koulutus on matkailualan perustutkinnon osatutkinto.
Hospitality intensiivi -koulutus esite pdf >>
Miksi?
Yhteistyössä hotellit:
Hospitality -koulutus – lisätiedot
Tom Källroos, koulutusasiantuntija
0400 184 165
tom.kallroos (at) perho.fi
Anne Maijala, lehtori
040 714 4276
anne.maijala (at) perho.fi
Hae Perhoon yhteishaussa 18.2.-18.3.
/0 Comments/in Tapahtumat, Uutiset /by Ruth ArponenRavintola-, matkailu- ja liiketoiminta alojen ammatilliset perustutkinnot ja kaksoistutkinnot. Opintoihin voi yhdistää tavoitteellisen urheilun.
Ammatillinen koulutus on paljon muutakin kuin vain opiskelua – se on ovi kohti unelmia, olipa tavoitteena päästä nopeasti työelämään tai edetä perustutkinnon jälkeen jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun. Hae yhteishaussa Perhoon ravintola-alan, matkailualan tai liiketoiminnan ammatilliseen perustutkintoon tai kaksoistutkintoon.
Meillä oppii tekemällä – ei koeviikkoja!
Perho Liiketalousopistossa oppii asiat käytännössä heti alusta lähtien. Ammatillisissa opinnoissa ei ole stressaavia koeviikkoja, vaan merkityksellistä oppimista tekemällä.
Nopeasti ammattiin ja jatko-opintoihin
Ammatillinen koulutus on suora väylä työelämään ja jatko-opintoihin. Ravintola-alan, matkailualan ja liiketoiminnan perustutkinnoissa voi yhdistää ammattikorkeakoulun väyläopintoja >> perustutkinto-opintoihin. Tämä tarkoittaa, että polun kohti ammattikorkeakoulua voi aloittaa perusopintojen aikana ja nopeuttaa omaa tavoitettaan.
Kun taskussa on ammatillinen perustutkinto ja työkokemusta, uramahdollisuudet laajenevat, voi helposti siirtyä eri työtehtäviin, jatkokouluttautua työn ohella tai jopa työllistyä kiiinnostuksensa mukaisesti ulkomaille. Kansainvälisissä oppimisympäristöissä hankittu osaaminen vahvistaa ammatillista osaamista ja työllistymismahdollisuuksia.
Kuka voi hakea yhteishaussa?
Yhteishaku on tarkoitettu peruskoulusta valmistuneille, joilla ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa. Hakemus lähetetään opintopolku.fi-palvelussa hakuaikana 18.2.–18.3.
Urheilija voi hakea meille ja yhdistää liiketoiminnan perustutkintoon urheilun – sekä lukio-opintoja Märskyssä! Urheilu yhdistettynä ravintola- tai matkailualaan onnistuu sekin joustavin opintojärjestelyin.
Hakija voi tulla valituksi opiskelijaksi myös harkintaan perustuvassa valinnassa, esimerkiksi jonkin erityisen syyn perusteella tai kun todistusta ei voi verrata suomalaiseen perusopetuksen päättötodistukseen.
Olemme valtakunnallinen urheiluoppilaitos.
Yhteishaun tulokset ja opiskelupaikan vastaanottaminen
Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 12.6.2025. Tieto opiskelupaikasta tulee Opetushallitukselta sähköpostilla. Opiskeluapaikka vastaanotetaan saadun linkin kautta.
Hae Perhoon yhteishaussa 2025 – lisätiedot
Karoliina Karusuo, koulu- ja hakumarkkinoinnin koordinaattori
040 774 7493
karoliina.karusuo (at) perho.fi
Päivi Kaksonen, opinto-ohjaaja/ravintola-ala
040 480 5511
paivi.kaksonen (at) perho.fi
Kati Koivusalo
Lehtori, opinto-ohjaaja (liiketoiminta Töölön kampus)
040 7144 258
kati.koivusalo (at) perho.fi
Mervi Vilén-Peltoniemi, opinto-ohjaaja/ravintola-ala
040 738 9375
mervi.vilen-peltoniemi (at) perho.fi
Anne Maijala, lehtori, opinto-ohjaaja/matkailuala
040 714 4276
anne.maijala (at) perho.fi
Karoliina Kemppainen, opinto-ohjaaja (liiketoiminta Malmin kampus)
040 714 4257
karoliina.kemppainen (at) perho.fi
Lars Eriksson, koulutusjohtaja, urheilijan ammatillinen koulutus
0400 529 016
lars.eriksson (at) perho.fi
Tuuli Merikoski, asiantuntija, urheilijan ammatillinen koulutus
0400 711728
tuuli.merikoski (at) perho.fi
Avoimet ovet Töölö ja Malmi Perho Liiketalousopisto
/0 Comments/in Tapahtumat, Uutiset, Yleinen /by Ruth ArponenTöölö 29.1. ja Malmi 4.2. – Tutustu koulutuksiin ja hae yhteishaussa 18.2.-18.3.
Tervetuloa Perho Liiketalousopiston avoimiin oviin tutustumaan ravintola-alan, matkailualan, liiketoiminnan ammatillisiin perustutkintoihin joko Töölöön tai Malmille tai molemmille. Opintoja voi suorittaa kaksoistutkintona ja yhdistää perustutkintoihin tavoitteellisen urheilun.
Avoimet ovet / Töölön kampus
Aika: ke 29.1.2025 klo 10–14
Ravintola-ala ja liiketoiminta & matkailuala
Paikka: Perho Liiketalousopisto, Töölön kampus, Ravintola Perhon talo
Perhonkatu 11, 00100 Helsinki
Ilmoittautuminen Töölön kampuksen avoimiin ovien kierroksille 22.1. mennessä. Valittuna aikana voi kierrellä omassa tahdissa Ravintola Perhon talon ja Perhon Proffan tiloissa. Opetuskeittiöissä maistelussa: El Tapas i Napas, pieniä herkkuja menu, makuja Japanin maalta ja street food
klo 10-12 >>
klo 12-14 >>
Avoimet ovet / Malmin kampus
Aika: ti 4.2.2024 klo 9–14.30
Matkailuala ja liiketoiminta & ravintola-ala
Paikka: Perho Liiketalousopisto, Malmin kampus, Vanha Helsingintie 13
Ilmoittaudu Malmin kampuksen avoimien ovien kierroksille 28.1. mennessä.
klo 9-10.30 >>
klo 9.30-11 >>
klo 10-11.30 >>
klo 12-13.30 >>
klo 12.30-14 >>
klo 13-14.30 >>
Avoimet ovet Perho Liiketalousopistossa – lisätiedot
Karoliina Karusuo, koulu- ja hakumarkkinoinnin koordinaattori
040 774 7493
karoliina.karusuo (at) perho.fi
Ysiluokkalainen, oletko innostunut ravintola-alasta?
/0 Comments/in Tapahtumat, Uutiset /by Ruth ArponenHaluaisitko tietää enemmän kokin tai tarjoilijan ammateista?
Siinä tapauksessa, tule tutustumaan ravintola-alan opintoihin ja Töölön kampukselle!
Tutustumiskäynnillä yhden tunnin aikana näet ja koet, millaisissa ympäristöissä ravintola-alaa opiskellaan. Saat kuulla kaiken olennaisen ravintola-alan opinnoista ja uramahdollisuuksista. Meillä sinulla on myös mahdollisuus valita kaksoistutkinto ja suunnata väyläopintojen kautta ammattikorkeakouluun.
Ilmoittaudu nyt tutustumiskäynnille:
22.01.2025 klo 13.00 >>
05.02.2025 klo 13.00 >>
12.02.2025 klo 13.00 >>
26.02.2025 klo 13.00 >>
05.03.2025 klo 13.00 >>
Perho Liiketalousopisto: Töölön kampus, Perhonkatu 10 (Perhon Proffa rakennuksen edessä), 00100 Helsinki
Jos ajat eivät sovi sinulle, ei hätää – voit sopia uuden ajan soittamalla tai lähettämällä sähköpostin Päivi-opolle.
Tämä on tilaisuutesi sukeltaa ravintola-alan maailmaan ja löytää oma polkusi ravintola-alalle. Tartu tilaisuuteen nyt!
Avoimet ovet Töölön kampuksella keskiviikkona 29.1.2025!
Ysiluokkalainen, oletko innostunut ravintola-alasta? – lisätiedot
Karoliina Karusuo, koulu- ja hakumarkkinoinnin koordinaattori
040 774 7493
karoliina.karusuo (at) perho.fi
Päivi Kaksonen, opinto-ohjaaja/ravintola-ala
040 480 5511
paivi.kaksonen (at) perho.fi
Vuoden esikuva 2024 Mustafe Muuse
/0 Comments/in Uutiset /by Ruth ArponenUrheilugaalassa palkittu kestävyysjuoksija Mustafe Muuse kannustaa nuoria uskomaan unelmiinsa
Perho Liiketalousopistossa opiskeleva kestävyysjuoksija Mustafe Muuse palkittiin Vuoden esikuvana 2024 torstaina 16. tammikuuta Urheilugaalassa.
Muusen valintaa perusteltiin rohkaisevalla puheella urheilijoita ja maahanmuuttajataustaisia nuoria kohtaan. Suomen ennätysten ja arvokisamenestyksen lisäksi Muusen tavoitteena on kannustaa samanlaisesta taustasta tulevia nuoria uskomaan unelmiinsa. Muuse on myös rohkeasti uskaltanut tuoda esille kohtaamaansa syrjintää.
Koulussa erinomaisesti menestynyt Muuse ja hänen äitinsä antavat kaikille lapsille ja vanhemmille hienon esimerkin siitä, kuinka tärkeää on kannustaa lapsia sekä lukemaan että urheilemaan.
Perhossa 24-vuotias Muuse opiskelee toista vuotta liiketoimintaa.
Vuoden esikuva Mustafe Muuse esitti Urheilugaalassa sykähdyttävän puheen, joka sai valtaisan vastaanoton niin paikan päällä kuin sosiaalisessa mediassa.
– Unelmoin siitä, että jokainen lapsi, jokainen aikuinen ja nuori tuntee olevansa arvokas sen ansiosta, että on erilainen. Unelmoin urheilusta, joka ei ole pelkkää kilpailua, vaan siltojen rakentamista, kanssaihmisten tukemista ja toivon luomista.
Mustafe Muusen gaalapuhe Ylen verkkosivulla >>
Lämpimät onnittelumme upeasta saaavutuksesta!
Taitaja2025-kilpailut
/0 Comments/in Tapahtumat, Uutiset /by Ruth ArponenYrittäjyyden & Asiakaspalvelun ja myynnin yksi Taitaja-semifinaalijärjestäjä on Perho Liiketalousopisto
Tammikuussa ympäri Suomea järjestetään Taitaja2025-semifinaaleja, joissa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat päästäkseen oman alansa SM-finaaliin. Semifinaaleihin osallistuu 1830 kilpailijaa. Suosittuja lajeja ovat olleet asiakaspalvelu ja myynti sekä yritttäjyys, joiden semifinaalien yksi järjestäjistä on Perho Liiketalousopisto.
Semifinaalit / Perho Liiketalousopisto
Linkeistä semien aikatauluihin
Asiakaspalvelu ja myynti 301 >> ke 29.1. Viikin Prisma
Yrittäjyys 310 >> to 30.1. Malmin kampus
Matkailu 312>> online omassa oppilaitoksessa.
Semifinaalit / Keuda
Tarjoilija 504 >> ke 28.1.
Kokit 502 >> to 30.1.
Semifinaaleista kahdeksan parasta kilpailijaa tai kilpailijaparia jatkaa matkaansa Taitaja-finaaliin, joka järjestetään Turussa 5.–8.5.2025.
Taitaja2024 Kuopio, kuva: Katri Bäck Savon ammattiopisto / SKillsFinland
Taitaja2025 on maksuton tapahtuma
Taitaja2025-tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, ja siihen odotetaan 70 000 kävijää. Taitaja2025–tapahtumassa vierailijat näkevät tulevaisuuden ammattilaiset kilpailuissa ja ammatillisen opetuksen kirjon laajuuden. Yleisö voi testata omaa osaamistaan eri lajeissa Klaaraaks sää –pisteillä tai kokeilemalla erilaisia simulaattoreita.
Gatorade Centerissä järjestettävissä avajaisissa ja päättäjäisissä myös suuri yleisö pääsee jännittämään ja juhlistamaan kilpailijoiden suorituksia Taitaja-viikolla 5.–8.5.2025 Turun Artukaisissa Turun Messukeskuksessa.
Taitaja-kilpailut – lisätiedot
ASIAKASPALVELU- JA MYYNTI
Topi Turunen, lehtori, valmentaja
050 360 4151
topi.turunen (at) perho.fi
MATKAILU
Meri Mäntysaari, opettaja, valmentaja
040 774 7729
meri.mantysaari (at) perho.fi
YRITTÄJYYS
Tomi Tirroniemi, lehtori, valmentaja
040 7733 518
tomi.tirroniemi (at) perho.fi
KOKKI
Antti Porna, valmentaja
040 147 8527
antti.porna (at) perho.fi
TARJOILIJA
Jaana Mäkinen, lehtori, valmentaja
040 628 2618
jaana.makinen (at) perho.fi
Työvoimakoulutus: Juomien myynti ja tarjoilu 724829, koulutus alkaa 24.3.
/0 Comments/in Avoimet haut, Uutiset /by Ruth ArponenJuomien myynti ja tarjoilu (nro 724829)
Hallitse juomien myynti- ja tarjoilutyö kuin ammattilainen! Tartu tilaisuuteen suorita tutkinnon osa ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta joustavalla täsmäkoulutuksella – ota tärkeä askel kohti ammattilaisuutta.
Juomien myynti ja tarjoilu –koulutus on työelämälähtöisesti suunniteltua juomien myynnin ja tarjoilun perustaitoihin keskittyvää osatutkintotavoitteista koulutusta. Opiskelijat suorittavat työssäoppimisjakson aikana Juomien myynti ja tarjoilu –tutkinnon osan ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta.
Koulutusaika: 24.3.–6.6.2025.
Koulutus on kokopäiväistä opiskelua. Koulutuksen opetuskielenä on suomi. Koulutuspaikka on Perho Liiketalousopisto Helsingissä.
Lisätietoja ja hakeminen
Helsingin työllisyyspalvelut
Työmarkkinatori
Juomien myynti ja tarjoilu – Baarin asiakaspalvelun osaajaksi – Työvoimakoulutukset – Henkilöasiakkaat – Työmarkkinator >>
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä ja toteutuksesta
PERHO LIIKETALOUSOPISTO
Anu Piirainen, lehtori
040 774 7608
anu.piirainen (at) perho.fi
Marja Hemmi, koulutusjohtaja, ravintolapalvelu
040 480 5577
marja.hemmi (at) perho.fi
perustutkinto: Yo-matkailuala, 2025 startit
/in Avoimet haut, Uutiset /by Jonna OrdningMatkailualan perustutkinto, jatkuva haku
Oletko suorittanut esim. lukion? Haluatko varmistaa innostumisen ja onnistumisen niin työelämässä kuin ammattikorkeassakin? Opiskele matkailun asiakaspalvelijaksi! Hae nyt – opintojen lähin aloitus on ma 10.2.2025.
Jatkuvan haun hakemukseen liitettävät pdf-dokumentit
Innostu opiskelusta, onnistu elämässä.
Perustutkinto-opintojen pituus on on keskimäärin kaksi vuotta, johon voit sisällyttää Haaga-Helia ammattikorkeakoulun matkailun liikkeenjohdon 1. vuoden opinnot >>
Myös työvaltaiset opinnot ja osatutkinnot
Jos sinulla on jo mieluisa opintoja vastaava alan työpaikka, siitä ei tarvitse luopua: meillä voit opiskella myös työvaltaisesti oppi- ja/tai koulutussopimuksella.
Voit myös suorittaa vain haluamasi tutkinnon osan tai osia >> ja ottaa vauhtia uralla etenemiseen.
Jatkuva haku auki 24/7 läpi vuoden
Matkailulan opintojen aloitukset:
Kutsumme hakijoita soveltuvuushaastatteluun. Hakemus on voimassa neljä kuukautta.c
Jatkuvan haun hakemukseen liitettävät pdf-dokumentit
Matkailualan lukiopohjainen perustutkinto – lisätiedot
Matkailun asiakaspalvelija >>
Sporttikaksarin avoimet ovet Urhea-kampuksella
/0 Comments/in Tapahtumat, Uutiset /by Ruth ArponenTervetuloa ke 22.1.2025 klo 11–12 Sporttikaksari –kaksoistutkinnon avoimet oviin Urhea-kampukselle
Aika: keskiviikkona 22.1.2025 klo 11.00–12.00
Paikka: Mäkelänkatu 47, Helsiki
Ps. Jos haluat kuulla myös Kolmen kampuksen urheiluopiston liikunnanohjauksen perustutkinnosta, tule paikalle jo klo 10.00.
Urheiluun yhdistetyn perustutkinnon voi suorittaa peruskoulu- sekä ylioppilaspohjaisina opintoina sekä myös Mäkelänrinteen lukiossa totetettavana liiketoiminnan kaksoistutkintona (merkonomi).
Sporttikaksarin avoimet ovet Urhea-kampuksella – lisätiedot
Tuuli Merikoski, kaksoisura-asiantuntija
tuuli.merikoski (at) perho.fi
0400 711728
Perustutkinto ja Ammattitutkinto: PerhoTarjoilija
/0 Comments/in Avoimet haut, Uutiset /by Marjo KerkeläPerhoTarjoilija – Ravintolan asiakaspalvelun ammattilainen
Ravintolan asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija työskentelee erilaisten ravintoloiden ja baarien asiakaspalvelutehtävissä.
Tarjoilijan tehtävä on saada asiakas viihtymään ja tuntemaan olonsa tervetulleeksi. Tehtäviin sisältyy ruoan ja juomien esittelyn ja myynnin lisäksi paljon osaamista ja tietoa. Mistä ruoka tulee? Mistä se on valmistettu? Mikä viini sopii yhteen juuri tämän ruoan kanssa?
Tarjoilija huolehtii asiakkaiden laskuttamisesta, usein myös kassan hoitamisesta ja yleisestä siisteydestä. Tarjoilun lisäksi työhön sisältyy paljon läsnäoloa ja huomaamatonta työtä, joka parantaa asiakaskokemusta.
Meillä on monenlaista tarjoilija -koulutusta, voit suorittaa perustutkinnon, ammattitutkinnon tai vaikka tutkinnon osia. Myös englanninkielinen tarjoilija -koulutus, Restaurant Waiter/Waitress löytyy.
Jos sinulla on vasta vähän kokemusta, tutustu perustutkintoon ja hae koulutukseen:
Jos sinulla on jo enemmän kokemusta, tutustu ammattitutkintoon: