#tunneruokasi feat. kuusenkerkkäsiirappi

Kuusenkerkkäsiirappi on suun messingille nostava lisuke esimerkiksi letuille, vohveleille ja jäätelölle. Tätä villiyrittien kuningasta voi käyttää myös vaikkapa juomien mausteena.

Kuusenkerkkien keruun kanssa ei pidä hötkyillä. Niiden keräämiseen jokamieskin tarvitsee maanomistajan luvan, sillä kerkät ovat kuusen vuosikasvua, nuoria versoja. Niinpä luvallakin niitä on soveliasta kerätä vain sieltä, täältä ja eri puista, ettei kuusikon kasvu jämähdä kerkkäsiirappiin.

Tällä videolla mennään metsään Perho PROn päällikkö Juha Turtiaisen kanssa, napsitaan kerkkiä sieltä täältä koriin – ja laitetaan siirappi tulolle:

…ja tässä siirapintekijälle ohjeet vielä perinteisesti:

Kuusenkerkkäsiirappi

  • 1 l kuusen kerkkiä
  • 1 l vettä
  • 500 g sokeria

Huuhtele kerkät ja laita likoamaan yön yli [vedessä] …ja laita sitten vasta kiehumaan. Tunnin keitinporinaa kuunneltuasi siivilöi ja ota keitinliemi talteen.

Lisää sokeri keitinliemeen ja keittele 2–3 tuntia, kunnes liemi muuttuu siirappimaiseksi. Jäähdytettele – ja valmista tuli!

HUOM!

  • Kerkät eivät sovi ravinnoksi henkilöille, joilla on astma tai hinkuyskä. Sen nauttiminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita.
  • Havupuiden sisältämät hartsit lisäävät munuaisten toimintaa, ja siksi niitä ei kannata käyttää, jos on raskaana tai sairastaa munuaistautia.
  • Älä sekoita metsäkuusta koristekasvina käytettyyn euroopanmarjakuuseen (Taxus baccata) >>, joka on marjan siemenvaippaa lukuun ottamatta hyvin myrkyllinen.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments