artikkeli: Vähemmän on enemmän ravintola Perhossa

Hävikkipilotin käynnistystä

Mission Positive Handprint -hankelaiset jututtivat Perho Liiketalousopiston ravintola Perhon keittiöpäällikkö Pauliina Jyrälää  hävikkipilotin käynnistyessä. Haastattelu on julkaistu 19.9.2022 missionpositivehandprint.fi:ssä >> 

Ravintola Perhoa somessa: @perhoravintola – @perhonruokarekka – @greencityfarm

Kestävän kehityksen merkitys kasvaa yhteiskunnassa ja asiakkaiden arvomaailmassa.

Minkälaisen tavoitteen olette asettaneet hävikin vähentämiseen?

– Tällä hetkellä tavoitteena on saada hävikki laskemaan ihan konkreettisesti havaittavaksi, eli ettei jäisi ylimääräisiä pakkeja ruokaa.

Miten ennaltaehkäisette hävikkiä?

– Lounasruokaa valmistetaan kolmeen paikkaan, Ravintola Perhon >> asiakkaille, Perho Liiketalousopiston opiskelija- ja henkilöstöravintola Herkkuun, sekä Perhon Ruokarekkaan. Pohdimme jokaisen kolmen yksikön kohdalla hävikkiä myös erikseen. Syyt hävikin syntyyn vaihtelevat, koska asiakaskunta on eri.

– Olemme syksystä asti supistaneet ruokalistoja ja yhdenmukaistaneet raaka-aineiden käyttöä. Ravintolassa ja opiskelijaruokalassa syödään samaa ruokaa ja seuraavana päivänä rekassa on myynnissä samaa ruokaa pakattuna annoksiksi. Tämä on vähentänyt jo huomattavasti hävikkiä.

Ravintolan ja opiskelija ruokalan hävikkiruokaa voi henkilöstö ostaa mukaan ja opiskelijat voivat pakata sitä rasioihin kotiin vietäväksi ilman veloitusta, tai syödä iltavuorossa iltapalana.

Ruokrekan myymättömät annokset laitetaan myyntiin ResQ -sovelluksen >> kautta.

Teillä on toiveissa pilotin puitteissa parantaa sisäistä kiertoa, haluaisitteko kertoa tästä lisää?

– Perho Liiketalousopistolla on Malmin kampuksella oma pelto, Green City Farm >> jonka laadukkaita ja lähellä tuotettuja vihanneksia meillä on ilo näin syksyisin käyttää. Ravintolalla on kompostori, jossa biojäte kompostoidaan ja käytetään taas uudestaan multana pellolla. Kompostin kuljetuksessa oli hankaluuksia, mutta nyt siihen ollaan haettu ratkaisua.

– Oman pellon vihannesten näkyvyyttä olemme nostaneet esille, mikä on lisännyt kiinnostavuutta esimerkiksi salaattipöytään. Teemme salaattipöytää nykyisin vähemmän on enemmän -periaatteella, joka on myös osaltaan vähentänyt hävikkiä.

Hukka vaa’ankieli asemassa

Ravintola Perho mittaa pilotissa hävikin määrää Hukka Ai -hävikinhallintajärjestelmällä >> ja odottaa innolla Hukan älyvaa’an saapumista. Kuulemme lisää pilotin edetessä.

Haastattelija: Heidi Wallin, Service Designer, Laurea ammattikorkeakoulu.


Mission Positive Handprint on Savonia >>Laurea >> ja JAMK >> ammattikorkeakoulujen yhteishanke, jossa tuetaan ravintola-alaa vihreässä siirtymässä ja muutoskyvykkyydessä. Hankkeen rahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto ja se on osa unionin Covid-19- pandemian johdosta toteutettuja toimia.