Sitra: megatrendit 2020

Vaikka ympäristötietoisuus on kasvanut, edelleen liikkeellä on enemmän ekopuhetta kuin ekotekoja. Jos kuitenkin hyvin käy, yhä useammat muuttavat elintapojaan kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan, vaikka aina löytyy skeptikkojakin:

“Aina ilmasto on lämmennyt ja luonto tukehtunut muoviin”

Sitra: megatrendit 2020

Sitran julkaisema selvitys vuodelle 2020 kertoo viisi Suomenkin tulevaisuutta määrittävää megatrendiä:

  1. ekologisella jälleenrakennuksella on kiire
  2. väestö ikääntyy ja monimuotoistuu
  3. verkostomainen valta voimistuu
  4. teknologia sulautuu kaikkeen
  5. talousjärjestelmä etsii suuntaansa
Sitra: megatrendit 2020

Megatrendit 2020 – suuret maailmanlaajuiset kehityskulut

Kuva: Sitran Megatrendit 2020 -selvitys

Megatrendien luonnollinen solmukohta: luonto

Megatrendien solmukohta ei tietystikään voi olla mikään muu kuin ekologinen jälleenrakennus. Ilman luontoa ei ole sitä ikääntyvä ja monimuotoistuvaa väestöä eikä myöskään teknologiaa ja talousjärjestelmää sen paremminkin kuin valtaakaan, mistä nahistella.

Seuraavat 10 vuotta ovat ratkaisevia sen kannalta, kuinka hyvin onnistumme muuttamaan ihmisen maailman taas kestäväksi ja palautumiskykyiseksi – ja/tai kuinka hyvin onnistumme sopeutumaan ympäristöömme, jossa mahdollisesti näkyvät ja tuntuvat ilmastonmuutos sekä luonnon yksipuolistuminen – esimerkiksi selkärankaisten villieläinten määrä on romahtanut keskimäärin 60 % viimeisen reilun 40 vuoden aikana.

Ihminen on osa luontoa kuten muutkin eliöt ja siksi meidän pitää sopeuttaa toimintamme sellaiseksi, että tila ja resurssit riittävät kaikille.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Christian Aid arvioi, että ilmastonmuutos linkittyi vuonna 2019 yhteensä 15 luonnonkatastrofiin, joiden aiheuttamat vauriot nousivat yli miljardin dollarin. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments