WorldSkillseihin 2022 perholainen Hiep Nguyen

Perho Liiketalousopistosta 2020 kokiksi valmistunut 20-vuotias Hiep Nguyen harjoittelee parhaillaan nuorten kansainväliseen ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuun WordlSkillseihin, jotka järjestetään Shanghaissa vuonna 2022.

–Olen erittäin kilpailuhenkinen ja kiinnostunut ruoasta. Se näkyi tekemisissäni opiskeluaikana Perho Liiketalousopistossa, sanoo Hiep.

Kansainväliset etäharjoituskilpailut

Valmistautuminen kilpailuun alkoi rytinällä WorldSkillsUK:n järjestämissä etäharjoituskilpailussa 28.-30.4.2021. Kutsukilpailussa oli osallistujia mukana Puolasta, Englannista, Namibiasta, Belgiasta, Venäjältä ja Suomesta. Kansainvälisessä harjoituskilpailussa testattiin vahvaan luottamukseen perustuvaa tapaa kilpailla kokkikeittiöissä maailman ääristä. Kunkin maan osallistujan tekemiset striimattiin ja niitä oli mahdollista yleisönkin seurata. Tulossa on monen monta tiukkaa treenia töiden ohella.

Arvionti tallenteeksi

Kilpailujen tuomarointi tapahtui niin ikään striimin välityksellä. Kilpailija expertteineen arvioivat ja analysoivat itsearviointina ruokalajien makua, rakennetta, esille laittoa ja muita lopputulokseen vaikuttavia nyansseja. Kymmenen minuutin arviointikeskustelu kuvattiin ja tallennettiin, jotta siihen voidaan palata myöhemmin, jos on tarpeen.

Kokkien rintamalla iisii pistoo. Vas. kilpailuassistentti Oliver Halmet, Hiep & expertti Antti Porna

Annosten raaka-aineet ja valmistusmenetelmät ennalta määrättyjä – luova toteutus kilpailijalta

Kunakin päivänä valmistettiin etukäteen määriteltyjä ruokalajeja. Lisäksi kilpailijoiden on selvittävä mahdollisimman vähällä ruokahävikillä annoksen valmistamisessa maaliin. Ensimmäisenä kilpailupäivänä tehtävänä oli valmistaa voitaikinasta canapeita ja lajitelma fingerfoodeja, joiden aineksina olivat rapu, liha ja kasvis.

Toisena päivänä loihdittiin klassisesta jälkiruoasta Poire Belle Helenestä omannäköinen annos, jossa aineksina ovat perinteisesti sokeriliemessä kokonaisena haudutettu päärynä sekä kyytipoikana vaniljajäätelöä, suklaakastiketta, kermavaahtoa, mantelilastuja ja sokerikoriste.

Viimeisenä kilpailupäivänä valmistettiin kaksi ruokalajia. Aamupäivän esillepanossa näyttäytyivät itsevärjätty pasta (ravioli tai tortellini), jonka värin ja täytteet sai valita mielensä mukaan. Pasta-annoksen kastikkeeksi piti keittää tomaatista, sipulista, anjoviksesta ja kapriksesta perinteinen italialainen Puttanesca. Päivän toinen annos oli Suprême de Volaille aux Champignons kanasta lisäkkeinään lanttua, porkkanaa, purjoa ja perunaa.

– Kilpaillessa kehittyvät ravintola-alan ammatillinen osaaminen, työskentelytaidot ja ruoanvalmistustekniikat. Raaka-aine ja ruokalajituntemus lisääntyy huomattavasti, kun on selvitettävä uusia ruokalajeja keittokirjoista ja Googlesta omin päin. Itse kilpailutapahtumassa verkostoituu ammattilaisten ja kumppaneiden kanssa, saa uusia ideoita urapoluilleen vieraammista tekniikoista sekä esiintymiskokemusta, jos aion jatkaa kilpailemista ja saada ravintola-alalla hyvän ruoanlaittajan mainetta, lisää Hiep.

Hiepin kilpailukokemus

  • Taitaja2020 -semifinalisti kokki-lajissa
  • Paras Vuoden Kokki 2020 keittiö-assistentti kunniamaininta (Elo-säätiö)
  • Suomen ensimmäisessä Mestarikoulu –semifinaalissa 5. sija

WORLDSKILLSEIHIN 2022 PERHOLAINEN HIEP NGUYEN – LISÄTIEDOT

Antti Porna, expertti, kilpailuvalmennus, kokit
040 147 8527
antti.porna (at) perho.fi


WORLDSKILLS SHANGHAI 2022

Ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills järjestetään Kiinassa 12.–17.10.2022.

WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja.

Suomesta kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa ovat mukana valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret. Valmennukseen valikoidutaan muun muassa Taitaja-kilpailun tai suoraan oppilaitosten ja yritysten kautta. Lopullinen valinta maajoukkueeseen tapahtuu karsintakilpailujen kautta.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments